8 września 2013

Mieszane ciasto ze śliwkami.

Dlaczego  mieszane ? Ciasto się miesza w misce... żadnego zagniatania, brudzenia i wielkiego sprzątania.
Idealne gdy potrzebujesz czegoś na już. Wystarczy  Ci  godzinka no i  możesz użyć w sumie dowolnych owoców.


Składniki :                                                        ( na dużą prostokątną blaszkę )

* 3 szklanki mąki pszennej,
* 1 szklanka cukru,
* 1 szklanka maślanki ( ew. śmietany),
* 4 jajka,
* 1 mały cukier waniliowy,
* 2/3 szklanki oleju,
* 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
* 1 łyżeczka sody oczyszczonej,,
* śliwki ( około 15 sztuk ),

Kruszonka : 

* 2 łyżki  masła, 
* mąka, 
* cukier puder, 


Przygotowanie :

Śliwki dokładnie umyj, przekrój na połówki i wyjmij pestki. 
Mąkę, cukier, cukier waniliowy i proszek  do  pieczenia przesiewamy  do  dużej  miski. 
Dodajemy śmietanę / maślankę, jajka i olej  wszystko  mieszamy  na gładką, jednolitą masę. 
Masę wlej  do blaszki wyłożonej  papierem do  pieczenia lub wysmarowanej  masłem i  wysypanej mąką/kasza manną. 
Na wierchu ułóż przygotowane wcześniej śliwki - skórką do dołu. 
Robimy kruszonkę... 
Do  masła dodajemy  cukier puder i  mąkę i  rozcieramy palcami do  czasu  uzyskania kruszącego się ciasta.
Kruszonką posypujemy  wierzch  ciasta i  wstawiamy  je do  nagrzanego do  170 stopni  piekarnika. Pieczemy  przez około  45 minut.








4 komentarze:

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!