Dlaczego mieszane ? Ciasto się miesza w misce... żadnego zagniatania, brudzenia i wielkiego sprzątania.
Idealne gdy potrzebujesz czegoś na już. Wystarczy Ci godzinka no i możesz użyć w sumie dowolnych owoców.
Składniki : ( na dużą prostokątną blaszkę )
* 3 szklanki mąki pszennej,
* 1 szklanka cukru,
* 1 szklanka maślanki ( ew. śmietany),
* 4 jajka,
* 1 mały cukier waniliowy,
* 2/3 szklanki oleju,
* 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
* 1 łyżeczka sody oczyszczonej,,
* śliwki ( około 15 sztuk ),
Kruszonka :
* 2 łyżki masła,
* mąka,
* cukier puder,
Przygotowanie :
Śliwki dokładnie umyj, przekrój na połówki i wyjmij pestki.
Mąkę, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia przesiewamy do dużej miski.
Dodajemy śmietanę / maślankę, jajka i olej wszystko mieszamy na gładką, jednolitą masę.
Masę wlej do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej mąką/kasza manną.
Na wierchu ułóż przygotowane wcześniej śliwki - skórką do dołu.
Robimy kruszonkę...
Do masła dodajemy cukier puder i mąkę i rozcieramy palcami do czasu uzyskania kruszącego się ciasta.
Kruszonką posypujemy wierzch ciasta i wstawiamy je do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy przez około 45 minut.
Wygląda wspaniale! Lubię takie ciasta :)
OdpowiedzUsuńFajne:) szybkie i bez brudzenia :)
OdpowiedzUsuńBardzo proste do wykonania, a wygląda wspaniale :)))
OdpowiedzUsuńZa krótki czas pieczenia
OdpowiedzUsuń