1 września 2013

Steki schabowe z pieczonymi warzywami.

Pieczone ziemniaki, papryka i cebula a do tego kawał mięcha :) 

Obiad, który robi się prawie sam. Minimum przygotowań a pyszny efekt ! 



Składniki : 

* 2 grube kotlety schabowe bez skóry itp., 
* 300 g  młodych  ziemniaków, 
* 1/2 cebuli, 
* 1/2 czerwonej  cebuli, 
* 1 czerwona papryka, 
* 3 ząbki czosnku, 
* 1 łyżeczka papryki słodkiej, 
* 1/2 łyżeczki kminku, 
* 2 łyżki oliwy, 
* sól, pieprz, 
* 2 łyżki kwaśnej  śmietany lub jogurtu naturalnego, 

Przygotowanie : 

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza. 
Do  dużej blaszki do pieczenia wlej oliwę, wsyp paprykę słodką i kminek,rozgniecione ząbki czosnku wymieszaj. 
Ziemniaki oskrob lub obierz, pokrój w grube plastry, cebulę obierz z łupinek pokrój na ósemki, z papryki usuń gniazda nasienne, następnie pokrój w szeroki paski.
Dodaj  warzywa na blaszkę, wstaw do  piekarnika i piecz około 30 minut w połowie czasu przewróć. 

Po upływie 15  minut zajmij się schabem...
Kotlety oprósz solą i pieprzem, obsmaż na patelni grillowej na złoto z obu stron a następnie włóż mięso na piekące się warzywa. 

Podawaj  z łyżką śmietany lub jogurtu. 



1 komentarz:

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!