Obiad, który robi się prawie sam. Minimum przygotowań a pyszny efekt !
Składniki :
* 2 grube kotlety schabowe bez skóry itp.,
* 300 g młodych ziemniaków,
* 1/2 cebuli,
* 1/2 czerwonej cebuli,
* 1 czerwona papryka,
* 3 ząbki czosnku,
* 1 łyżeczka papryki słodkiej,
* 1/2 łyżeczki kminku,
* 2 łyżki oliwy,
* sól, pieprz,
* 2 łyżki kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego,
Przygotowanie :
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza.
Do dużej blaszki do pieczenia wlej oliwę, wsyp paprykę słodką i kminek,rozgniecione ząbki czosnku wymieszaj.
Ziemniaki oskrob lub obierz, pokrój w grube plastry, cebulę obierz z łupinek pokrój na ósemki, z papryki usuń gniazda nasienne, następnie pokrój w szeroki paski.
Dodaj warzywa na blaszkę, wstaw do piekarnika i piecz około 30 minut w połowie czasu przewróć.
Po upływie 15 minut zajmij się schabem...
Kotlety oprósz solą i pieprzem, obsmaż na patelni grillowej na złoto z obu stron a następnie włóż mięso na piekące się warzywa.
Podawaj z łyżką śmietany lub jogurtu.
smacznie wygląda:)
OdpowiedzUsuń