14 września 2013

Pulpeciki indycze w kremowym sosie.

Jestem u mamy... Czasu na gotowanie za mało a i internet ostatnio szwankuje. Mam dla Was przepis na pyszne pulpeciki z mięsa indyczego w bardzo  kremowym sosie.
Do  sosu  możesz dodać natkę pietruszki  czy  koperek, aby  nie był  taki " blady".
Idealnie smakują z makaronem :) 





Składniki :                                                                                            ( 3 porcje )

* 200 g mielonego  mięsa indyczego, 

*  1 mała cebula, 
* 1 mała marchewka, 
* 1 ząbek czosnku, 
* 1 łyżka świeżego rozmarynu, 
* sól, pieprz, 
* 1 łyżka oliwy, 
* 1 szklanka bulionu  warzywnego / drobiowego, 
* 2 łyżki śmietany, 

Przygotowanie : 


Cebulę i  obrana marchewkę zetrzyj  na tarce o drobnych oczkach, dodaj wyciśnięty czosnek, posiekany rozmaryn, mięso, szczyptę soli i pieprzu, dokładnie zmieszaj.
Z masy  formuj pulpety wielkości  piłki do pin ponga. 

Na patelni  rozgrzej  oliwę, dodaj pulpeciki i  smaż na sloty  kolor z każdej  strony.
Zalej bulionem, pogotuj 10  minut na wolnym ogniu, dodaj  śmietanę, zmieszaj, pogotuj chwilkę aby  sos zgęstniał. 

* jeśli wolisz geste sosy  dodaj  łyżeczkę maki kukurydzianej  lub pszennej zmieszana z kilkoma łyżkami  wody :) 



1 komentarz:

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!