Jestem u mamy... Czasu na gotowanie za mało a i internet ostatnio szwankuje. Mam dla Was przepis na pyszne pulpeciki z mięsa indyczego w bardzo kremowym sosie.
Do sosu możesz dodać natkę pietruszki czy koperek, aby nie był taki " blady".
Idealnie smakują z makaronem :)
Składniki : ( 3 porcje )
* 200 g mielonego mięsa indyczego,
* 1 mała cebula,
* 1 mała marchewka,
* 1 ząbek czosnku,
* 1 łyżka świeżego rozmarynu,
* sól, pieprz,
* 1 łyżka oliwy,
* 1 szklanka bulionu warzywnego / drobiowego,
* 2 łyżki śmietany,
Przygotowanie :
Cebulę i obrana marchewkę zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, dodaj wyciśnięty czosnek, posiekany rozmaryn, mięso, szczyptę soli i pieprzu, dokładnie zmieszaj.
Z masy formuj pulpety wielkości piłki do pin ponga.
Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj pulpeciki i smaż na sloty kolor z każdej strony.
Zalej bulionem, pogotuj 10 minut na wolnym ogniu, dodaj śmietanę, zmieszaj, pogotuj chwilkę aby sos zgęstniał.
* jeśli wolisz geste sosy dodaj łyżeczkę maki kukurydzianej lub pszennej zmieszana z kilkoma łyżkami wody :)
danie wygląda bardzo smacznie:)
OdpowiedzUsuń