28 lipca 2012

Duszona wątróbka drobiowa.

Składniki : 


* 400g  wątróbki  drobiowej, 
* 300g  cebuli (około 4-5 sztuk), 
* kostka rosołowa, 
* mąka, 
* sól, pieprz, 
* 3 łyżki  oleju, 
* 2-3 łyżki  śmietany,


Przygotowanie :


Wątróbkę oczyścić, umyć w letniej  wodzie, obtoczyć w mące i podsmażyć z każdej  strony (około 3 minut).
W garnku  zagotować 400 ml wody z kostką rosołową ( ja użyłam warzywnej), dodać podsmażoną wątróbkę.
Cebule obrać i  pokroić w pół plastry, podsmażyć i  dodać do  wątróbki.
Wszystko dusić na małym ogniu około15  minut (do  czasu aż wątróbka będzie miękką).

Nie solić podczas gotowania !!!! - wątróbka twardnieje
Na koniec gotowania dodać śmietanę, doprawić sos do  smaku  solą i  pieprzem.



Smakuje świetnie z kaszą, ziemniakami lub po prostu  ze świeżym pieczywem!


wątróbkę można wcześniej  namoczyć w mleku  na godzinę, ale moim zdaniem to  nic nie zmienia.













2 komentarze:

  1. już od tak dawna zamierzam ją zrobić... zawsze ten brak czasu

    OdpowiedzUsuń
  2. W sumie to w pól godzinki się wyrobisz :)
    Jak dla mnie to najgorsze jest krojenie cebuli :P

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!