Pyszny i bardzo aromatyczny kurczak, do tego ananas i ryż z czerwoną fasolą... Może trochę dziwnie, ale pysznie !
Przepis pochodzi z gazetki "Smaki życia" chyba październikowe.
Składniki : ( na dwie porcje )
* ryż na dwie osoby ( około 50 g ),
* 2 piersi z kurczaka,
* 2 łyżki oliwy z pestek winogron,
* ząbek czosnku,
* 1/2 łyżeczki kminku,
* 1/2 łyżeczki nasion kolendry,
* 1/2 łyżeczki suszonego oregano,
* 1 łyżka soku z cytryny,
* szczypta soli i pieprzu,
* szczypta ostrej papryki,
* 4 plastry świeżego ananasa ( możesz zastąpić tym z puszki ),
* 1/2 puszki czerwonej fasoli,
* garstka liści kolendry,
Przygotowanie :
W miseczce zmieszaj kminek, nasiona kolendry, suszone oregano, sok z cytryny, szczyptę soli, pieprzu i ostrej papryki razem z oliwą.
W tak przygotowanej marynacie zamarynuj kurczaka i odstaw na godzinę do lodówki.
Rozgrzej grillową patelnie i ułóż kurczaka, obsmaż na rumiano z obu stron a następnie włóż do nagrzanego piekarnika aby pierś doszła w środku. Na patelni u grilluj plastry ananasa.
Ryż ugotuj na sypko tak jak zaleca to producent. Zmieszaj z umytą fasolą i liśćmi kolendry.
Podawaj wszystko razem.
Smacznego !!
zdecydowanie ananas i kurczak to jedno z moich ulubionych połączeń:)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię tak podaną pierś kurczaka i ryż z fasolą :) Pycha!
OdpowiedzUsuń