30 października 2013

Aromatyczna pierś z kurczaka z ananasem.

Coś prostego i szybkiego na środek tygodnia. 

Pyszny i bardzo aromatyczny kurczak, do tego ananas i  ryż z czerwoną fasolą... Może trochę dziwnie, ale pysznie ! 


 Przepis pochodzi z gazetki "Smaki życia" chyba październikowe. 




Składniki :                                                                                                  ( na dwie porcje )


* ryż na dwie osoby ( około 50 g ), 
* 2 piersi z kurczaka, 
* 2 łyżki oliwy z pestek winogron, 
* ząbek czosnku, 
* 1/2 łyżeczki kminku, 
* 1/2 łyżeczki nasion kolendry, 
* 1/2 łyżeczki suszonego oregano, 
* 1 łyżka soku z cytryny, 
* szczypta soli i pieprzu, 
* szczypta ostrej papryki, 
* 4 plastry świeżego ananasa ( możesz zastąpić tym z puszki ), 
* 1/2 puszki czerwonej fasoli,
* garstka liści kolendry, 

Przygotowanie : 


W miseczce zmieszaj kminek, nasiona kolendry, suszone oregano, sok z cytryny, szczyptę soli, pieprzu i ostrej papryki razem z oliwą.
W tak przygotowanej  marynacie zamarynuj kurczaka i odstaw na godzinę do  lodówki. 

Rozgrzej grillową patelnie i  ułóż kurczaka, obsmaż na rumiano z obu stron a następnie  włóż do  nagrzanego piekarnika  aby  pierś doszła w środku. Na patelni u grilluj plastry ananasa.  

Ryż ugotuj na sypko tak jak  zaleca to  producent. Zmieszaj z umytą fasolą i liśćmi kolendry. 

Podawaj wszystko razem.

Smacznego  !! 





2 komentarze:

  1. zdecydowanie ananas i kurczak to jedno z moich ulubionych połączeń:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię tak podaną pierś kurczaka i ryż z fasolą :) Pycha!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!