25 października 2013

Spaghetti ze szparagami i chrupiącym prociutto.

Skoro mamy  Światowy Dzień Makaronu to  nie można od tak  sobie o tym zapomnieć i  nic nie przygotować... tym bardziej, że kocham makaron !!!
Tak jak pokazywałam na fb - mój dzisiejszy makaron !
Ze szparagami, chrupiącą szynką i bułką tartą.
Pyszny, w 20  minut !!
Idealny  na obiad w ten wyjątkowy dzień.  :) 


Oryginalny przepis na stronie taste.com


Składniki :                                                                                                    ( 2 porcje )

* spaghetti  na dwie osoby, 
* 4 łyżki oliwy z oliwek, 
* garść grubo startej  bułki tartej, 
* 40 g prociutto lub innej dobrej szynki, 
* ząbek  czosnki, 
* duża szczypta płatków chili, 
* 100 g  szparagów, 
* 20 g tartego parmezanu, 
* 2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku, 
* 2 łyżki posiekanej  natki pietruszki, 

Przygotowanie : 

Makaron ugotuj al dente wg zaleceń producenta. 
Na patelni rozgrzej dwie łyżki oliwy, dodaj bułkę tartą i podsmaż do  czasu  aż będzie złota, zdejmij na talerzyk.
Wlej resztę oliwy o  podsmaż pokrojoną w kostkę szynkę, podsmaż przez chwilę.
Dodaj  czosnek wyciśnięty przez praskę i płatki chili, smaż 3 minuty często mieszając. 

Odkrój główki od szparagów a łodygi pokrój wzdłuż w cienkie paseczki możesz użyć do tego obieraczki do  warzyw.
Dodaj szparagi na patelnie i  smaż na małym ogniu do  czasu  aż będą miękkie ( około 3 minuty ). 
Na patelnie wrzuć makaron, szczypiorek, natkę pietruszki, tarty parmezan, szczyptę soli i pieprzu, wszystko dokładnie zmieszaj.
Podawaj posypane chrupiącą bułką tartą. 





4 komentarze:

  1. Zapomniałam o dniu makaronu, ale na tyle często go jem, że czuję się rozgrzeszona. Z pewności skorzystam z przepisu, aby przyrządzić go w takiej formie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. ja tez często jem :) Uwielbiam makaron ! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bardzo apetycznie!
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!