Tak jak pokazywałam na fb - mój dzisiejszy makaron !
Ze szparagami, chrupiącą szynką i bułką tartą.
Pyszny, w 20 minut !!
Idealny na obiad w ten wyjątkowy dzień. :)
Oryginalny przepis na stronie taste.com
Składniki : ( 2 porcje )
* spaghetti na dwie osoby,
* 4 łyżki oliwy z oliwek,
* garść grubo startej bułki tartej,
* 40 g prociutto lub innej dobrej szynki,
* ząbek czosnki,
* duża szczypta płatków chili,
* 100 g szparagów,
* 20 g tartego parmezanu,
* 2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku,
* 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
Przygotowanie :
Makaron ugotuj al dente wg zaleceń producenta.
Na patelni rozgrzej dwie łyżki oliwy, dodaj bułkę tartą i podsmaż do czasu aż będzie złota, zdejmij na talerzyk.
Wlej resztę oliwy o podsmaż pokrojoną w kostkę szynkę, podsmaż przez chwilę.
Dodaj czosnek wyciśnięty przez praskę i płatki chili, smaż 3 minuty często mieszając.
Odkrój główki od szparagów a łodygi pokrój wzdłuż w cienkie paseczki możesz użyć do tego obieraczki do warzyw.
Dodaj szparagi na patelnie i smaż na małym ogniu do czasu aż będą miękkie ( około 3 minuty ).
Na patelnie wrzuć makaron, szczypiorek, natkę pietruszki, tarty parmezan, szczyptę soli i pieprzu, wszystko dokładnie zmieszaj.
Podawaj posypane chrupiącą bułką tartą.
smaczny pomysł na danie:)
OdpowiedzUsuńZapomniałam o dniu makaronu, ale na tyle często go jem, że czuję się rozgrzeszona. Z pewności skorzystam z przepisu, aby przyrządzić go w takiej formie ;)
OdpowiedzUsuńja tez często jem :) Uwielbiam makaron ! :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam