23 grudnia 2013

Barszcz wigilijny z pieczonych buraków.

Barszcz... każdy  robi  go  inaczej a to  gotuje całe buraki, pokrojone, starte na tarce, ktoś inny robi zakwas a jeszcze inni robią barszcz z torebki ( który w sumie nie jest  najgorszy :P ).
Ja buraki piekę a potem gotuje około 5 minut - żadnej  filozofii tu  nie ma.

Jak zawsze musi  być prosto ! 

Składniki : 

* 500 g buraków, 
* 1 litr wody, 
* 2 marchewki,obrane,
* 1 pietruszka, obrana,
* mały kawałek selera,obrany,
* kawałek pora, umyty,
* kilka łodyżek  natki pietruszki, ( możesz dać siekaną albo suszoną ), 
* 1/2 łyżeczki soli, 
* 1 liść laurowy, 
* 1 ziele angielskie, 
* 5 ziarenek pieprzu, 
* 1 łyżka majeranku, 
* 2 łyżki soku z cytryny, 



Przygotowanie : 

Buraki umyj, zawiń w folię aluminiową ( błyszczącą stroną do  wewnątrz ), ułóż w naczyniu i  piecz godzinę w 180  stopniach -buraki powinny  być miękkie.
W między czasie ugotuj bulion z pozostałych składników poza majerankiem i sokiem z cytryny.
Gdy buraki  będą gotowe, obierz je i zetrzyj na tarce o  grubych oczkach.
Buraki razem z majerankiem dodaj do wrzącego bulionu i  gotuj przez 5 minut.
Wyłącz, dolej  sok z cytryny i  odstaw na noc ( jeśli nie masz czasu  możesz pominąć odstawianie ).
Gotowy  barszcz przecedź przez sitko.
Dopraw do  smaku solą i pieprzem.
Podawaj gorący z uszkami / pasztecikami / krokietami.

Smacznego  !! 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!