Ja buraki piekę a potem gotuje około 5 minut - żadnej filozofii tu nie ma.
Jak zawsze musi być prosto !
Składniki :
* 500 g buraków,
* 500 g buraków,
* 1 litr wody,
* 2 marchewki,obrane,
* 1 pietruszka, obrana,
* mały kawałek selera,obrany,
* kawałek pora, umyty,
* kilka łodyżek natki pietruszki, ( możesz dać siekaną albo suszoną ),
* 1/2 łyżeczki soli,
* 1 liść laurowy,
* 1 ziele angielskie,
* 5 ziarenek pieprzu,
* 1 łyżka majeranku,
* 2 łyżki soku z cytryny,
Buraki umyj, zawiń w folię aluminiową ( błyszczącą stroną do wewnątrz ), ułóż w naczyniu i piecz godzinę w 180 stopniach -buraki powinny być miękkie.
W między czasie ugotuj bulion z pozostałych składników poza majerankiem i sokiem z cytryny.
Gdy buraki będą gotowe, obierz je i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Buraki razem z majerankiem dodaj do wrzącego bulionu i gotuj przez 5 minut.
Wyłącz, dolej sok z cytryny i odstaw na noc ( jeśli nie masz czasu możesz pominąć odstawianie ).
Gotowy barszcz przecedź przez sitko.
Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Podawaj gorący z uszkami / pasztecikami / krokietami.
Smacznego !!
W między czasie ugotuj bulion z pozostałych składników poza majerankiem i sokiem z cytryny.
Gdy buraki będą gotowe, obierz je i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Buraki razem z majerankiem dodaj do wrzącego bulionu i gotuj przez 5 minut.
Wyłącz, dolej sok z cytryny i odstaw na noc ( jeśli nie masz czasu możesz pominąć odstawianie ).
Gotowy barszcz przecedź przez sitko.
Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Podawaj gorący z uszkami / pasztecikami / krokietami.
Smacznego !!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)