29 grudnia 2013

Tort marchewkowy / Carrot birthday cake.

Uwielbiam ciasto marchewkowe !
Kilka dni temu Połówek miał urodziny i  nie miałam czasu na pieczenie tortów ( poza tym nie umiem tego robić ), siedziałam i  myślałam aż powstał tort z ciasta marchewkowego!  Strzał w 10tkę !!
Ciasto jest wilgotne i idealne w smaku a krem z cynamonem... ahh :) 


I love carot cake !
Few days ago my better half had a B-Day. I didnt have time for bake birhday cake ( besides, I cann't do this) i  thinking and thinking and that's how I cetated Carrot Birthday Cake! 
Cake is moist and taste perfect and cinnamon cream... :) 


Składniki :



Na ciasto : 

* 4 całe jaja, 
* 1 i 1/4 szklanki oliwy, 
* 2 szklanki cukru, 
* 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego, 
* 2 szklanki mąki, 
* 2 łyżeczki  sody oczyszczonej, 
* 2 łyżeczki proszku do  pieczenia, 
* 1 łyżeczki soli, 
* 2 łyżeczki cynamonu, 
* 3 szklanki tartej  marchwi ( około 8 dużych sztuk),
* 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich, 

Na krem : 

* 250 g mascparopne, 
* 200 ml śmietany  kremówki, 
* 2 łyżki cukru pudru, 
* 1 łyżeczka cynamonu,  

 Ingredients :

For cake : 

* 4 whole eggs,
* 1 and 1/4 cup oil
* 2 cups sugar,
* 2 tsp vanilla extract,
* 2 cups flour,
* 2 tsp baking soda
* 2 tsp baking powder
* 1 tsp salt,
* 2 tsp cinnamon
* 3 cups grated carrots (about 8 large pieces),
* 1 cup chopped walnuts,

For cream :

* 250 g  mascarpone, 
* 200 ml  double cream, 
* 2 tbsp icing sugar, 
* 1 tsp grund cinnamon, 

Przygotowanie : 

Ciasto  :

W dużej  misce wymieszaj jajka, oliwę, cukier i ekstrakt waniliowy.
W osobnej  misce zmieszaj mąkę, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, sól i cynamon. 

Połącz zawartość obydwu  misek.
Marchew razem z posiekanymi orzechami dodaj do  masy  na ciasto i wymieszać.

Masę podziel na dwie części, każdą z nich wylej  do  wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy, wstaw do  nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz około 40 -50 minut ( do  czasu  aż wykałaczka po wbiciu w ciacho  będzie czysta).
Wyjmij ciasta z piekarnika i ostudź. 

Jeżeli  masz tylko jedną tortownice upiecz ciasta po kolei. 

Krem : 


W dużej misce ubij  śmietanę z cukrem pudrem na sztywno, dodaj mascarpone i cynamon zmiksuj aż powstanie gładki, sztywny krem. 

Tort : 

Na paterę lub duży talerz nałóż łyżkę kremu i  rozsmaruj.
Ułóż pierwsze ciasto i pokryj równomiernie 1/3 kremu. (1)
Przykryj drugim ciastem na którym rozsmaruj 1/3 kremu. (2)
Pozostałym kremem pokryj boki ciasta wyrównaj wszystko długim nożem. (3)


Preparation:

Cake :

In a large bowl, mix eggs, oil, sugar and vanilla extract.
In a separate bowl, mix flour, baking soda, baking powder, salt and cinnamon.
Combine contents of both bowls.
Add carrots and chopped walnuts to bowl and mix.
Split mass into two parts, each of them pour into lined with baking paper cake tin, put in to preheated oven to 180 degrees and bake for about 40 -50 minutes ( to clear stick ). 
Remove the cakes from the oven and allow to cool.
If you have only one cake tin you have to  bake one after another. 

Cream :

In a large bowl, beat cream with icing sugar to stiff, add the mascarpone and cinnamon mix until smooth, stiff cream. 

Cake : 

On the platter or large plate add a spoon of cream and smear.
Place the first cake and cover evenly one third of the cream. (1)
Cover with second cake and smear one third of the cream.(2)
Coat the sides of the cake using remaining crem and align all with long knife.(3)












6 komentarzy:

  1. Pysznie wygląda! Uwielbiam marchewkowe ciasta, jeszcze do tego z cynamonowym icingiem!

    OdpowiedzUsuń
  2. Też uwielbiam marchewkowe ciasto :) A taki tort to najpyszniejszy jaki mogłabym sobie wymarzyć na swoje urodziny ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny pomysł na zastąpienie tortu. Ciacho wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo apetyczny tort,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  5. Na sylwestra wymyślam tort, potem bez okazji, może w weekend noworoczny spróbuję twojej propozycji.Wygląda apetycznie :).

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda wspaniale, jubilat musiał być zachwycony :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!