13 grudnia 2013

Pstrąg w płatkach owsianych wg. Jamiego / Trout in oats by Jamie .

Piątek z rybą XIII. 

Znowu przepis Jamiego i  znowu pstrąg. Co ja poradzę ? :) Ryba jest lekko pikantna ( za sprawą musztardy ), trochę chrupiąca ( to  płatki owsiane ) i bardzo  smaczna ( a to  wszystko razem ). 
W dodatku potrzebuje tylko 10 minut w piekarniku  -  idealnie !! :)
Przepis pochodzi z książki Jamiego Olivera "Każdy  może gotować " 

Friday with the fish XIII.
Again Jamie's recipe and again trout. What can I do? :)
The fish is lightly spicy ( because of mustard ), a little crispy (thats oats ) and very tasty ( all together ).
And fish needs only 10 minutes in the oven - perfect! :)

Recipe comes from Jamie Oliver "Ministry of Food". 



Składniki :                                                             ( 2 porcje )

* oliwa, 
* 2 grube filety z pstrąga ze skórą, 
* sól, pieprz, 
* 2 łyżeczki  musztardy Dijon, 
* 2 garście płatków owsianych, 
* cytryna do podania ( ja o  niej  zapomniałam ), 

Ingredients:                                                            (2 servings)

* Olive oil,
* 2 thick trout fillets with skin,
* Salt, pepper,
* 2 tsp Dijon mustard,
* 2 handfuls of oats,
* Lemon to serve (I forgot about it)



Przygotowanie : 

Filety umyj i  osusz ręcznikiem papierowym.
Piekarnik ustaw na 180 stopni.
Na papierze do  pieczenia ( ja ) lub blasze posmarowanej oliwą ( Jamie ) ułóż rybę ( skórą do dołu), przypraw dobrze solą i  pieprzem.
Każdy filet posmaruj łyżeczką musztardy.
W miseczce zmieszaj płatki owsiane z oliwą ( tak aby się nią pokryły ), obłóż płatkami  rybę, przyklep, skrop oliwą i ponownie przyklep.
Tak przygotowaną rybkę włóż do  piekarnika i piecz 10 minut ( płatki powinny stać się złociste ).
Podałam rybkę z ziemniakami z masłem i  ziołami i  sałata lodową z ogórkiem, pomidorem i  kwaśną śmietaną :) 


Preparation:

Wash fillets and dry with a paper towel.
Warm up oven to 180 degrees.
On a baking sheet (I) or a oil greased baking sheet ( Jamie ) place the fish (skin side down),season well with salt and pepper.
Each fillet smear a teaspoon of mustard.
In a bowl, mix the oats with olive oil (so that it is covered),on the top of the fish put on oats flakes, pat, sprinkle with olive oil and pat again.
Prepared fish put into hot oven and bake for 10 minutes (oats flake should become golden brown).


I served fish with potatoes with butter and herbs and iceberg lettuce with cucumber, tomato and sour cream :)






1 komentarz:

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!