10 grudnia 2013

Zupa jarzynowa II / Vegetable soup II

Zupa jarzynowa - idealna by rozjaśnić szare jesienne wieczory a także by  dobrze się rozgrzać wracając z tego strasznego zimna :P
Tym razem z królową jesieni - brukselką.
Prosta i smaczna !! 


Vegetable soup - perfect to brighten up a grey autumn evenings and also to warm up when you back from this terrible cold :P
This time with a queen of autumn - Brussels sprouts.

Simple and delicious!

Składniki : 

* 1 litr wody, 
* 2 skrzydełka, 
* 1 liść laurowy, 
* 2 ziarna pieprzu, 
* 1 ziele angielskie, 
* 1 marchewka,obrana i pokrojona w plasterki lub starta na tarce o dużych oczkach, 
* 1 mała pietruszka, obrana i pokrojona w plasterki lub starta na tarce o dużych oczkach, 
* 2 ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę, 
* garstka zielonej fasolki, umyta, odcięte końcówki i pokrojona w 1.5 cm kawałki,  
* 10 brukselek, umytych, 
* 2 łyżki posiekanego koperku, 
* 2 łyżki kwaśnej śmietany, 

Ingredients :

* 1 liter of water,
* 2 chicken wings,
* 1 bay leaf,
* 2 peppercorns,
* 1 allspice,
* 1 carrot, peeled and cut into slices or grated with a large mesh,
* 1 small parsley, peeled and cut into slices or grated with a large mesh,
* 2 potatoes, peeled and diced,
* handful of green beans, washed, ends cut off and cut into 1.5 cm pieces,
* 10 Brussels sprouts, washed,
* 2 tbsps chopped dill,
* 2 tbsp sour cream,



Przygotowanie : 

Do  garnka nalej  wodę, dodaj skrzydełka, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz wstaw na ogień. 
Zagotuj wszystko, po około 15 minutach dodaj marchewkę, pietruszkę, ziemniaki i pokrojoną fasolkę.
Wyjmij kurczaka, oddziel mięso od kości i wrzuć z powrotem do zupy. 
Gdy ziemniaki będą miękkie, dodaj brukselki i koperek.
Pogotuj chwilkę tak aby wszystkie warzywa były miękkie.
Dodaj  śmietanę i  zajadaj ! 

Preparation:

Pour water into pot, add the chicken wings, bay leaf, allspice, pepper and put on fire.
Boil, after about 15 minutes add the carrots, parsley, potatoes and chopped beans.
Take out the chicken, separate meat from the bones and put meat back into soup.
When potatoes are soft, add the Brussels sprouts and dill.
Cook for few minutes so that all the vegetables are soft.
Add the cream and it's ready to eat!




4 komentarze:

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!