Tak więc kombinuje i dziś z tego kombinowania mojego mamy pulpety z tymiankiem :)
Pyszne pulpeciki bez smażenia w lekkim śmietanowym sosie !
Składniki : ( 3-4 porcje )
* 500 g mielonej wieprzowiny,
* 1 żółtko,
* garść bułki tartej,
* 1/2 cebuli,
* 3 łyżki posiekanego tymianku,
* duża szczypta soli,
* sporo mielonego pieprzu,
* około 1,5 szklanki bulionu,
* 5 łyżek kwaśnej śmietany,
Przygotowanie :
Cebulę obierz i bardzo drobniutko posiekaj.
W misce zmieszaj mięso, żółtko, bułkę tartą, posiekaną cebulkę, 1 łyżkę posiekanego tymianku, szczyptę soli i pieprzu.
Z masy formuj kuleczki wielkości piłeczek do pin ponga, układaj w naczyniu żaroodpornym, zalej bulionem aby przykrył pulpety i wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz 40 minut.
Gdy pulpeciki się upieką wyjmij je z sosu.
Do bulionu dodaj śmietanę, resztę posiekanego tymianku, włóż pulpety.
* jeżeli lubisz gęste sosy... sos przelej do garnka, dodaj łyżeczkę mąki kukurydzianej rozpuszczonej w wodzie i zagotuj.
Podawaj z ryżem lub jak ja z makaronem.
świetny pomysł:)
OdpowiedzUsuńAle pysznie to wygląda.Chyba jutro mam juz pomysł na obiad :) Pozdrawiam, Mama A.
OdpowiedzUsuńNie śledzę wprawdzie regularnie blogów kulinarnych, ale znalazłam tu przepisy dla siebie, za co dziękuję. A tak przy okazji - nominowałam Twój blog do Liebster Blog Award - szczegóły znajdziesz tutaj: http://ciaza-strach-sie-bac.blogspot.com/2013/12/no-i-daam-sie-wkrecic.html . Zapraszam do zabawy i pozdrawiam serdecznie!:)
OdpowiedzUsuń