1 grudnia 2013

Pieczone pulpety w sosie śmietanowym z tymiankiem.

Pulpetów na blogu nie brakuje, ale nigdy nie mam ich dość. 
Tak więc kombinuje i dziś z tego kombinowania mojego mamy pulpety z tymiankiem :) 
Pyszne pulpeciki bez smażenia w lekkim śmietanowym sosie ! 



Składniki :                                                                                      ( 3-4 porcje )

* 500 g mielonej wieprzowiny, 
* 1 żółtko, 
* garść bułki tartej, 
* 1/2 cebuli, 
* 3 łyżki posiekanego tymianku, 
* duża szczypta soli, 
* sporo mielonego pieprzu, 
* około 1,5 szklanki bulionu, 
* 5 łyżek kwaśnej  śmietany, 

Przygotowanie :

Cebulę obierz i bardzo drobniutko posiekaj.
W misce zmieszaj mięso, żółtko, bułkę tartą, posiekaną cebulkę, 1 łyżkę posiekanego tymianku, szczyptę soli i pieprzu.
Z masy formuj kuleczki wielkości piłeczek do pin ponga, układaj w naczyniu żaroodpornym, zalej bulionem aby przykrył pulpety i wstaw do  nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz 40 minut.
Gdy pulpeciki się upieką wyjmij je z sosu.
Do bulionu dodaj śmietanę, resztę posiekanego tymianku, włóż pulpety.

* jeżeli lubisz gęste sosy... sos przelej do garnka, dodaj łyżeczkę mąki kukurydzianej rozpuszczonej w wodzie i zagotuj. 


Podawaj z ryżem lub jak ja z makaronem. 






3 komentarze:

  1. Ale pysznie to wygląda.Chyba jutro mam juz pomysł na obiad :) Pozdrawiam, Mama A.

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie śledzę wprawdzie regularnie blogów kulinarnych, ale znalazłam tu przepisy dla siebie, za co dziękuję. A tak przy okazji - nominowałam Twój blog do Liebster Blog Award - szczegóły znajdziesz tutaj: http://ciaza-strach-sie-bac.blogspot.com/2013/12/no-i-daam-sie-wkrecic.html . Zapraszam do zabawy i pozdrawiam serdecznie!:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!