Szybkie do zrobienia i bardzo smaczne :)
To kolejny przepis z "Good Food" :)
Składniki :
* 2 duże miałka z jajek,
* 1 łyżeczka soku z cytryny,
* starta skórka z cytryny,
* 200 g cukru pudru, trochę do podsypania,
* 250 g mielonych migdałów,
* 2 łyżeczki cynamonu,
* 1 łyżeczka mielonego imbiru,
Przygotowanie :
Rozgrzej piekarnik do 150 stopni.
W dużej misce za pomocą miksera ubij białka jaj.
Dodaj sok z cytryny, zmiksuj.
Powoli dodawaj cukier puder i miksuj do czasu aż masa będzie sztywna.
Wyjmij około 1/4 z miski i odłóż na bok.
Do pozostałej masy dodaj mielone migdały, skórkę z cytryny, cynamon i imbir, zagnieć na gładkie ciasto.
Ciasto rozwałkuj na grubość około 0.5 cm podsypując cukrem pudrem ( możesz to zrobić między dwoma kawałkami foli ).
Ulubionymi foremkami wycinaj ciasteczka które następnie ułóż na blaszce posmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia.
Każde ciasteczko posmaruj bezą ( tą częścią masy, którą wyjęliśmy z miski ).
Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 12 - 15 minut, do czasu aż lukier stwardnieje.
Ostudź i zamknij w pudełeczku, przechowuj do dwóch tygodni.
Dodaj sok z cytryny, zmiksuj.
Powoli dodawaj cukier puder i miksuj do czasu aż masa będzie sztywna.
Wyjmij około 1/4 z miski i odłóż na bok.
Do pozostałej masy dodaj mielone migdały, skórkę z cytryny, cynamon i imbir, zagnieć na gładkie ciasto.
Ciasto rozwałkuj na grubość około 0.5 cm podsypując cukrem pudrem ( możesz to zrobić między dwoma kawałkami foli ).
Ulubionymi foremkami wycinaj ciasteczka które następnie ułóż na blaszce posmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia.
Każde ciasteczko posmaruj bezą ( tą częścią masy, którą wyjęliśmy z miski ).
Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 12 - 15 minut, do czasu aż lukier stwardnieje.
Fajna alternatywa dla pierniczków :)
OdpowiedzUsuńCudowna foremka! Serduszko z takim lekkim twistem :) Pysznie wyglądają te ciasteczka :)
OdpowiedzUsuńDziękuje.
OdpowiedzUsuńKupiłam je ( cały zestaw ) dawno temu w ikea :)
Twoje wyszły ładniejsze :D
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis, będę musiała go kiedyś spróbować. Najpierw jednak muszę wytrwać w zdrowej diecie, jaką sobie narzuciłam z powodów zdrowotnych ;)
OdpowiedzUsuń