21 grudnia 2013

Cynamonowe ciasteczka.

Mam dla Was cynamonowe ciasteczka bez mąki.
Szybkie do zrobienia i bardzo smaczne :) 

To kolejny przepis z "Good Food" :) 


Składniki : 

* 2 duże miałka z jajek, 
* 1 łyżeczka soku z cytryny, 
* starta skórka z cytryny, 
* 200 g cukru pudru, trochę do podsypania, 
* 250 g mielonych migdałów, 
* 2 łyżeczki cynamonu, 
* 1 łyżeczka mielonego imbiru, 




Przygotowanie : 

Rozgrzej piekarnik do 150 stopni. 
W dużej  misce za pomocą miksera ubij białka jaj.
Dodaj sok z cytryny, zmiksuj.
Powoli dodawaj cukier puder i  miks
uj do  czasu aż masa będzie sztywna.
Wyjmij około 1/4 z miski i odłóż na bok.
Do pozostałej masy dodaj mielone migdały, skórkę z cytryny, cynamon i imbir, zagnieć na gładkie ciasto. 

Ciasto rozwałkuj na grubość około 0.5 cm podsypując cukrem pudrem ( możesz to  zrobić między  dwoma kawałkami foli ).
Ulubionymi foremkami wycinaj ciasteczka które następnie ułóż na blaszce posmarowanej  tłuszczem lub wyłożonej  papierem do pieczenia.
Każde ciasteczko posmaruj bezą ( tą częścią masy, którą wyjęliśmy z miski ).
Wstaw do  nagrzanego piekarnika i piecz 12 - 15 minut, do  czasu aż lukier stwardnieje. 

Ostudź i zamknij w pudełeczku, przechowuj do dwóch tygodni. 






5 komentarzy:

  1. Fajna alternatywa dla pierniczków :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowna foremka! Serduszko z takim lekkim twistem :) Pysznie wyglądają te ciasteczka :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuje.
    Kupiłam je ( cały zestaw ) dawno temu w ikea :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Twoje wyszły ładniejsze :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetny przepis, będę musiała go kiedyś spróbować. Najpierw jednak muszę wytrwać w zdrowej diecie, jaką sobie narzuciłam z powodów zdrowotnych ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!