13 grudnia 2013

Dekoracja pierniczków / Gingerbread dekoration.


Jakiś czas temu był przepis na pierniczki ( do  znalezienia tutaj ), dziś pokaże Wam jak je udekorować lukrem :)

Tak jak  zawsze musi być prosto :) 


Some time ago I showed you a recipe for gingerbread (to find here), today I will show you how to decorate them with icing :)


Easy as always :)





Najpierw przepis na lukier królewski ! 

First recipe for royal icing!


Składniki : 

* 2 białka z jajek, 
* 300-400 g  cukru pudru ( w zależności o wielkości jajek ), 
* 1 łyżeczka soku z cytryny, 

Ingredients:

* 2 egg whites,
* 300-400 g icing sugar (depending on the size of eggs), 

* 1 tsp lemon juice


Przygotowanie : 
Białka zmieszaj z cukrem i sokiem z cytryny, dosypuj cukier do  czasu aż uzyskasz pożądaną gęstość.

Lukier powinien mieć odpowiednią gęstość w zależności od tego do czego go używamy.

Bardzo gęsty będzie świetny do malutkich elementów i przyklejania różnych elementów
Gęsty idealny do obrysowywania krawędzi i wzorków  ( powinien powoli spływać z łyżeczki ). 

Rzadki wspaniały do smarowania całych pierniczków czy wypełniania tych z obrysowanymi krawędziami. 

Lukier możemy używać zaraz po przygotowaniu, jeżeli  jednak  jakiś nam zostanie należy go  szczelnie zamknąć i  wstawić do  lodówki ( max na 3 dni ), po wyjęciu dokładnie zmieszać. 

Jeżeli chcesz zabarwić lukier możesz dodać barwnik spożywczy :) rozrzedzi on go troszkę tak więc dosyp troszkę cukru pudru. 



Preparation:

Egg whites mix with sugar and lemon juice, add sugar  until you get the desired thickness.

Icing should have an appropriate thickness, depending on what for you use it.

Very thick will be great for tiny items and sticking various elements.
Thick ideal for marking the edges and patterns (should slowly run down from the spoon).
Thin great for lubricating the whole gingerbread or discharging those with marked edges.

Icing can be used immediately after preparation, leftovers should be closed tightly and refrigerated (up to 3 days), after removing from the fridge mix thoroughly.


If you want icing color  you can add food coloring :) It thins it a little so add a little bit of icing sugar.



Dekorowanie. 

Zaprezentuje Wam najprostszy sposób, do  którego  nie potrzebujesz żadnych  akcesoriów.

Potrzebujesz : 


* pierniczki  ;)
* wykałaczkę
* lukier  :)
* torebeczkę foliową ( taka trochę grubsza będzie lepsza ), 
* dużo  czasu i  cierpliwości :D 

Przygotuj lukier i  swoje miejsce do  pracy, gdzieś gdzie Ci wygodnie :)
Torebkę złap za róg na spodzie i  zrób dziurkę wykałaczką.
Nałóż lukier do woreczka, ściśnij aby  doszedł do  końca i  zaczynaj  zabawę!
Stopniowo wyciskaj lukier tworząc wzorek :)
Każdy  następny będzie piękniejszy !!
Poniżej  króciutki filmik pokazujący jak  wykonałam moje choinki :D 


Decorating.

I'll present you the easiest way, which doesn't need any accessories.

You'll need:

* Gingerbreads ;)
* toothpick
* Icing :)
* sandwich bag (a little thicker would be better)
* A lot of time and patience :D

Prepare frosting and a place to work somewhere where you'll feel comfortable :)
Grab bottom corner of bag and make a hole using a toothpick.
Put frosting to the bag, squeeze it so frosting will come to the bottom and start the fun!
Bit by bit squeeze the icing to form a pattern :)
Each next gingerbread will be more beautiful!


The following very short video shows how I made my gingerbread trees :D





1 komentarz:

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!