12 grudnia 2013

Makaron z pieczonym serem camembert wg Jamiego.


Sama nie wiem który to już przepis Jemiego na blogu... wiem za to, ze na pewno nie ostatni ! :)

Dziś trochę inna wersja makaronu z serem! Muszę przyznać, że mi  smakuje bardziej :) a dodatek szpinaku jest mega trafiony! 
Danie samo zachęca do  zjedzenia :)  





Składniki :                                                                ( 4 porcje )



* 1 opakowanie sera camembert w drewnianym opakowaniu ( 250g ), 

* 2 ząbki czosnku, pokrojony w plasterki, 
* gałązka świeżego rozmarynu, listki oderwane od łodygi, 
* sól i pieprz, 
* oliwa z oliwek, 
* 100 g parmezanu ( ja dałam 80, bo 100 wydawało mi się za dużo ), starty, 
* 400 g makaronu rigatoni, 
* 150 g świeżego szpinaku, 





Przygotowanie : 




Piekarnik nagrzej do 180 stopni. 


Ser rozpakuj, wyjmij z papieru / foli, włóż z powrotem do drewnianego opakowania. W skórce na wierzchu wytnij duże koło i je zdejmij.

Czosnek ułóż na serze.
Dodaj listki rozmarynu, szczyptę soli i pieprzu.
Polej oliwą z oliwek i delikatnie przyciśnij.
Wstaw do  nagrzanego piekarnika ( postaw ser na talerzyku, bo z mojego trochę kapało ) i piecz 25 minut.

Wstaw wodę na makaron, który powinien zacząć się gotować 10  minut przed końcem pieczenia sera.
Gdy makaron będzie już gotowy, dodaj do  niego szpinak i  gotuj przez chwilkę.
Odcedź zostawiając trochę wody, nie przelewaj makaronu zimną wodą.
Do gorącego makaronu ze szpinakiem dodaj starty parmezan i zamieszaj.
Jeżeli sos będzie za gęsty dodaj odrobinę wody z makaronu.
Dopraw solą i pieprzem.

Podawaj razem z upieczonym serem.
Możesz nim polać makaron lub postawić na stole aby  każdy częstował się sam.

Zrobiłam dodatkowo grillowaną pierś z kurczaka, bo mięso  musi być :P 






1 komentarz:

  1. Ja tez przepadam za Jamiem - kto jak kto, ale on wie swoje na temat nieskomplikowanej, smacznej kuchni :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!