Piątek i ryba :)
Dziś przepis z książki Jamiego Olivera "Save with Jamie" z małymi zmianami.
W książce Jamie wykorzystuje ugotowanego łososia, który został z innego obiadu, ja takiego nie miałam więc kawałek sobie upiekłam :P
Muszę przyznać, że danie jest pyszne i zrobienie zajmuje max 20 minut :)
* 160 g tagliatelle,
* 200 g filetu z łososia,
* sól, pieprz,
* kilka gałązek koperku,
* 50 ml śmietany,
* starta skórka z połowy cytryny,
* 1 jajko,
* 30 g tartego parmezanu,
* 1 łyżka soku z cytryny,
Przygotowanie :
W dużym garnku ugotuj makaron.
W między czasie...
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
Filet z łososia umyj i osusz, ułóż na foli aluminiowej ( błyszczącą stroną do środka ), przypraw solą, pieprzem i ułóż koperek.
Zawiń łososia i wstaw do piekarnika na 10 minut.
Na małej patelni zagotuj śmietanę, dodaj startą skórkę cytryny, szczyptę soli i pieprzu.
Roztrzep jajko razem z parmezanem i sokiem z cytryny.
Odcedź makaron zostawiając trochę wody, a następnie przełóż go z powrotem do garnka i zalej śmietaną.
Bardzo dobrze zmieszaj, dodaj upieczonego łososia podzielonego na kawałki i jajko z parmezanem, zamieszaj ( jeżeli potrzeba dodaj trochę wody z gotowania makaronu ).
Posyp parmezanem i gotowe !
mmmm :]
OdpowiedzUsuńpo tym świątecznym obżarstwie przyda się coś lżejszego :]
też dzisaj postawiłam na łososia :) pyszności ten Twój makaron :)
OdpowiedzUsuńPyszny i szybki ! Warto spróbować :)
OdpowiedzUsuńNiech taneczny lekki krok
OdpowiedzUsuńbędzie z Tobą cały rok.
Niech prowadzi Cię bez stresu,
od sukcesu do sukcesu!
Szczęśliwego Nowego Roku.
przesyła cały Potravel, czyli
Agnieszka, Kuba i Zosia :)
:) super przepisy dziekuje za podpowiedzi ;)
OdpowiedzUsuńtak przy okazji to tagliatelle z lososiem czy z losiem ;) ...
pozdrawiam serdecznie
Ela
Elu dzięki za komentarz :)
OdpowiedzUsuńZnalazłam i poprawiłam bląd ;)
Great blog you have got here.. It's hard to find good
OdpowiedzUsuńquality writing like yours these days. I seriously appreciate individuals like you!
Take care!!
my web site; plumbers camden