Dziś przepis na kolejny jednogar :) Kurczaczek, ziemniaki i warzywa - wszystko czego trzeba :)
Prosto, szybko i bardzo smacznie.
Przepis pochodzi z magazynu "Good Food".
Today, the recipe for another one pot casserole :) Chicken, potatoes and vegetables - all you need :)
Simple, quick and very tasty.
The recipe comes from the"Good Food" magazine.
Składniki :
* 4 udka z kurczaka ( tylko te szersze części ), bez skóry,
* 1 łyżka oleju,
* 3 dymki, pokrojone, białe i zielone części osobno,
* 1 łyżka mąki,
* 1 drobiowa kostka rosołowa,
* 1 duża marchewka, pokrojona w pałki,
* 200 g małych młodych ziemniaków,
* 100 g mrożonego groszku,
* 1 łyżeczka musztardy francuskiej,
* 1 łyżka posiekanego kopru,
* 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
* sól, pieprz,
Ingredients :
* 4 chicken thighs, skin pulled off,
* 1 tbsp vegetable oil,
* 3 spring onions, sliced, white and green part kept separate,
* 1tbsp plain flour,
* 1 chicken stock cubes,
* 1 large carrot, cut into batons,
* 200 g new potatoes,
* 100g frozen peas,
* 1 tsp grain mustard,
* 1 tbsp chopped dill,
* 1 tbsp chopped parsley,
* salt, pepper,
Przygotowanie :
Włącz wodę w czajniku.
Na głębszej patelni z przykrywką rozgrzej oliwę i podsmaż kurczaka na rumiano.
Zmieszaj białe części z mąką, rozkruszoną kostką rosołową i 350 ml wody, przelej na patelnie.
Dodaj ziemniaki i marchewkę, zagotuj, przykryj i duś 20 minut.
Zdejmij przykrywkę i gotuj kolejne 20 minut, dodaj groszek 5 minut przed końcem.
Dodaj musztardę, przypraw solą i pieprzem, dorzuć zielone części dymki, koperek i natkę.
Preparation :
Put the kettle on.
Heat the oil on a deep pan with a lid and fry the chicken until browned.
Stir in the whites of the spring onion with the flour, crushed stock cube and 350 ml of water, pour in the pan.
Add potatoes and carrots, bring to the boil, cover and simmer 20 minutes.
Take off the lid and simmer for another 20 minutes, add the peas 5 minutes before the end.
Add the mustard, season with salt and pepper, green parts of green onions, dill and parsley.
Stir and serve :)
Świetne danie! Smakuje na pewno bosko, a wygląda po prostu rewelacyjnie:)
OdpowiedzUsuńPycha, bardzo lubię takie syte jednogarnkowce, które łączą mięsko i dużo warzyw :)
OdpowiedzUsuń