Fasolka po bretońsku - Pyszny, rozgrzewający jednogar idealny na jesienne wieczory, późne obiady i wczesne kolacje.
U mnie taka prawdziwa, jak u babci, bez zbędnych przypraw! Tu rządzi fasola, kiełbasa i boczek :)
U mnie taka prawdziwa, jak u babci, bez zbędnych przypraw! Tu rządzi fasola, kiełbasa i boczek :)
Fasola dodatkowo upiększy nam skórę, dobrze zrobi na płuca i wątrobę, zawiera fosfor, cynk, wapń, żelazo i cenny magnez :) - samo zdrowie!!
* 500 g fasoli Jaś,
* 200 g chudego surowego boczku,
* 2 łyżki oliwy lub masła,
* 2 cebule,
* 1 łyżeczka soli,
* 200 g dobrej kiełbasy,
* 4 łyżki koncentratu pomidorowego,
* pieprz,
* pikantna papryka w proszku,
Przygotowanie :
Fasolkę umyj, zalej dużą ilością wody i odstaw na noc do namoczenia.
Przełóż fasolę do dużego garnka, zalej wodą w której się moczyła ( jeżeli nie zakryje fasoli dolej wodę ). Wstaw na sporym ogniu.
Gdy fasolka się zagotuje zmniejsz ogień, włóż boczek ( cały kawałek ), gotuj razem z fasolą a po 20 minutach wyjmij.
Gdy fasolka się zagotuje zmniejsz ogień, włóż boczek ( cały kawałek ), gotuj razem z fasolą a po 20 minutach wyjmij.
Ugotowany boczek pokrój w kosteczkę.
Cebulę obierz i posiekaj w drobną kosteczkę.
Na patelni rozgrzej łyżkę tłuszczu, podsmaż cebulkę, dodaj pokrojony boczek i smaż aż się zrumieni.
Po godzinie od początku gotowania dodaj podsmażoną cebulę i boczek a także łyżeczkę soli.
Gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu.
Kiełbasę pokrój w grubsze plasterki lub półplasterki, podsmaż na pozostałym tłuszczu i dodaj do garnka razem z tłuszczem z patelni.
Gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu.
Kiełbasę pokrój w grubsze plasterki lub półplasterki, podsmaż na pozostałym tłuszczu i dodaj do garnka razem z tłuszczem z patelni.
W razie potrzeby dolej trochę wody, jeżeli jest za mało zwiększ ogień pod garnkiem.
Gdy fasola będzie już miękka dodaj koncentrat pomidorowy zmieszany z łyżką mąki, ostrą paprykę ( ilość w zależności od Twoich upodobań ) i trochę pieprzu ( ewentualnie soli, ale wcześniejsza ilość powinna wystarczyć ).
Gdy fasola będzie już miękka dodaj koncentrat pomidorowy zmieszany z łyżką mąki, ostrą paprykę ( ilość w zależności od Twoich upodobań ) i trochę pieprzu ( ewentualnie soli, ale wcześniejsza ilość powinna wystarczyć ).
Podawaj ze świeżą bułą czy pajdą chleba - tak smakuje najlepiej :)
o dawno nie jadłam:) smacznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńHej. Podczytujemy Twojego bloga i w uznaniu dostajesz od nas nominację do Liebster Award :) A to nasze pytania:
OdpowiedzUsuń1. Why not ? ...
2. Gdybym mogła cofnąć czas to ...
3. Przyjaźń między kobietą, a mężczyzną - możliwa ?
4. Robię to co robię bo ...
5. Ale bym sobie zjadła ...
6. Jeśli wakacje to tylko w ... i z ...
7. Nienawidzę ...
8. Kocham ...
9. Kawa, herbata, a może co innego ?
10. "Z rodziną najlepiej wychodzi się na zdjęciach" ?
11. Na przejażdżkę autem czy rowerem ?
Dobrej zabawy :)
Pozdrawiam, Mama A. i Mama I.
Ale u Ciebie niesamowicie pysznie! Nie wiem na czym wzrok zawiesić bo wszystko mnie kusi. Chętnie skorzystam z pomysł dań jednogarnkowych.
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
mojelatatrzydzieste.blogspot.com
Rewelacja ;) Taką właśnie najczęściej lubię przygotowywać ;)
OdpowiedzUsuńhttps://sugarlevels.blogspot.com/