29 listopada 2013

Fasolka po bretońsku.


Fasolka po bretońsku -  Pyszny, rozgrzewający jednogar idealny na jesienne wieczory, późne obiady i wczesne kolacje.
U mnie taka prawdziwa, jak u babci, bez zbędnych przypraw! Tu rządzi fasola, kiełbasa i boczek :) 

Fasola dodatkowo upiększy nam skórę, dobrze zrobi na płuca i  wątrobę, zawiera fosfor, cynk, wapń, żelazo i  cenny  magnez :) - samo zdrowie!! 


Składniki :                                                                            ( na duży gar :)

* 500 g  fasoli Jaś, 
* 200 g  chudego surowego  boczku, 
* 2 łyżki oliwy lub masła, 
* 2 cebule, 
* 1 łyżeczka soli, 
* 200 g dobrej kiełbasy, 
* 4 łyżki koncentratu pomidorowego, 
* pieprz, 
* pikantna papryka w proszku, 

Przygotowanie :

Fasolkę umyj, zalej dużą ilością wody i odstaw na noc do  namoczenia. 

Przełóż fasolę do  dużego  garnka, zalej  wodą w której się moczyła ( jeżeli  nie zakryje fasoli dolej wodę ). Wstaw na sporym ogniu.
Gdy fasolka się zagotuje zmniejsz ogień, włóż boczek ( cały kawałek ), gotuj razem z fasolą a po 20  minutach  wyjmij. 
Ugotowany boczek pokrój w kosteczkę.
Cebulę obierz i posiekaj w drobną kosteczkę.
Na patelni rozgrzej łyżkę tłuszczu, podsmaż cebulkę, dodaj pokrojony boczek i  smaż aż się zrumieni.
Po godzinie od początku gotowania dodaj podsmażoną cebulę i boczek a także łyżeczkę soli.
Gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu.
Kiełbasę pokrój w grubsze plasterki lub półplasterki, podsmaż na pozostałym tłuszczu i  dodaj  do  garnka razem z tłuszczem z patelni. 
W razie potrzeby  dolej trochę wody, jeżeli jest  za mało zwiększ ogień pod garnkiem.
Gdy  fasola będzie już miękka dodaj koncentrat pomidorowy zmieszany z łyżką mąki, ostrą paprykę ( ilość w zależności od Twoich upodobań ) i  trochę pieprzu ( ewentualnie soli, ale wcześniejsza ilość powinna wystarczyć ). 

Podawaj ze świeżą bułą czy  pajdą chleba -  tak  smakuje najlepiej :)



4 komentarze:

  1. o dawno nie jadłam:) smacznie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Hej. Podczytujemy Twojego bloga i w uznaniu dostajesz od nas nominację do Liebster Award :) A to nasze pytania:
    1. Why not ? ...
    2. Gdybym mogła cofnąć czas to ...
    3. Przyjaźń między kobietą, a mężczyzną - możliwa ?
    4. Robię to co robię bo ...
    5. Ale bym sobie zjadła ...
    6. Jeśli wakacje to tylko w ... i z ...
    7. Nienawidzę ...
    8. Kocham ...
    9. Kawa, herbata, a może co innego ?
    10. "Z rodziną najlepiej wychodzi się na zdjęciach" ?
    11. Na przejażdżkę autem czy rowerem ?
    Dobrej zabawy :)
    Pozdrawiam, Mama A. i Mama I.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale u Ciebie niesamowicie pysznie! Nie wiem na czym wzrok zawiesić bo wszystko mnie kusi. Chętnie skorzystam z pomysł dań jednogarnkowych.

    pozdrawiam
    mojelatatrzydzieste.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Rewelacja ;) Taką właśnie najczęściej lubię przygotowywać ;)

    https://sugarlevels.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!