Takie jedzenie to ja lubię chyba najbardziej ! A jak jeszcze ktoś ugotuje dla mnie ( np. mój brat ) to już w ogóle jest bosko.
Tak więc dzielę się z Wami przepisem na ekspresowy i bardzo smaczny i pożywny obiad !
Składniki : ( 2 porcje )
* 150 - 200 g polędwicy wieprzowej,
* 1 łyżeczka przypraw do dań chińskich,
* 1/2 cebuli,
* 2 garście szpinaku ( około 100 g ),
* 2 łyżki oliwy do smażenia ( ja użyłam oleju do stir fry ),
* 1/2 czerwonej papryczki chili,
* 300 g świeżego makaronu udon,
Składniki na sos :
* 1/3 szklanki octu ryżowego,
* 4 łyżki brązowego cukru,
* 1 łyżka ketchupu,
* 1 łyżeczka sosu sojowego,
* 2 łyżeczki skrobi / mąki kukurydzianej,
* 4 łyżki wody,
Przygotowanie sosu :
W małym garnuszku wymieszać ocet ryżowy, cukier, ketchup i sos sojowy, zagotować.
W szklance wymieszać mąkę kukurydzianą z wodą, dodawać stopniowo do sosu stale mieszając, zagotować.
* 4 łyżki brązowego cukru,
* 1 łyżka ketchupu,
* 1 łyżeczka sosu sojowego,
* 2 łyżeczki skrobi / mąki kukurydzianej,
* 4 łyżki wody,
Przygotowanie sosu :
W małym garnuszku wymieszać ocet ryżowy, cukier, ketchup i sos sojowy, zagotować.
W szklance wymieszać mąkę kukurydzianą z wodą, dodawać stopniowo do sosu stale mieszając, zagotować.
Przygotowanie :
Makaron, który ja kupiłam wrzuca się prosto na woka, ale najczęściej trzeba go jednak podgotować przez minutę we wrzątku ( tak czy inaczej postępuj zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu ).
Polędwicę umyj i pokrój w cienkie paseczki, obtocz dokładnie w przyprawie, odstaw na trochę do lodówki.
Na woku rozgrzej oliwę, podsmaż mięsko na rumiano, dodaj cebulę pokrojoną w półplasterki i drobniutko posiekane chili, smaż przez chwilkę.
Szpinak umyj i dokładnie osusz, trochę pokrój i dorzuć do woka, smaż minutkę aż zmięknie.
Dodaj przygotowany sos i makaron.
Wszystko dokładnie zmieszaj i podawaj.
Wszystko dokładnie zmieszaj i podawaj.
Makaron możesz posypać uprażonym sezamem czy pociętym grubym szczypiorem.
O tak, orientalne dania to swietny sposob na blyskawiczny obiad :)
OdpowiedzUsuńPycha ,ja też lubię takie dania,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńPrezentuje się pysznie! Przepis trafił do zakładek - w lodówce kryją się jeszcze 2 paczki świeżego Udon :)
OdpowiedzUsuńJa uwielbiam takie dania i na pewno pokaże Wam jeszcze nie jedno :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie azjatyckie dania, pychota.
OdpowiedzUsuń