2 listopada 2013

Schab w sosie własnym.

Obiad na weekend ! 
Dziś coś dla tych, którzy są znudzeni zwykłym schabowym !!
Schab w sosie własnym.
Dzięki dość długiemu duszeniu mięsko jest mięciutkie i w żadnym razie nie suche :) 





Składniki : 

* 4 grube ( 1,5 cm ) plastry  schabu bez kości, 
* sól, pieprz, papryka słodka, papryka pikantna,
* 3 łyżki oliwy do  smażenia, 
* 1 mały  liść laurowy, 
* 2 ziarenka pieprzu, 
* 1 cebula, 
* 2 łyżki śmietany, 
* 1 łyżeczka mąki kukurydzianej ( ewentualnie ), 

Przygotowanie : 

Plastry  schabu delikatnie rozbij, oprósz przyprawami.
Na patelni rozgrzej oliwę schab obsmaż na rumiano z każdej strony, przełóż do  garnka i  zalej wrzątkiem tak  aby  zakrył mięso, dodaj liść laurowy i pieprz. 

Na pozostałym oleju podsmaż cebulę posiekaną w drobną kostkę, dodaj do garnka. 
Mięso duś pod przykryciem na wolnym ogniu przez godzinę, dodaj  śmietanę i mąkę kukurydzianą rozmieszaną w wodzie w razie gdyby  sos był za rzadki. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!