Obiad na weekend !
Dziś coś dla tych, którzy są znudzeni zwykłym schabowym !!
Schab w sosie własnym.
Dzięki dość długiemu duszeniu mięsko jest mięciutkie i w żadnym razie nie suche :)
Składniki :
* 4 grube ( 1,5 cm ) plastry schabu bez kości,
* sól, pieprz, papryka słodka, papryka pikantna,
* 3 łyżki oliwy do smażenia,
* 1 mały liść laurowy,
* 2 ziarenka pieprzu,
* 1 cebula,
* 2 łyżki śmietany,
* 1 łyżeczka mąki kukurydzianej ( ewentualnie ),
Przygotowanie :
Plastry schabu delikatnie rozbij, oprósz przyprawami.
Na patelni rozgrzej oliwę schab obsmaż na rumiano z każdej strony, przełóż do garnka i zalej wrzątkiem tak aby zakrył mięso, dodaj liść laurowy i pieprz.
Na pozostałym oleju podsmaż cebulę posiekaną w drobną kostkę, dodaj do garnka.
Mięso duś pod przykryciem na wolnym ogniu przez godzinę, dodaj śmietanę i mąkę kukurydzianą rozmieszaną w wodzie w razie gdyby sos był za rzadki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)