Piątek z rybą XI.
Lubię rybę, nawet bardzo!
Dziś przepis na pstrąga pieczonego w piekarniku z dodatkiem pysznego sosu koperkowo-pietruszkowo-szczypiorkowego.
Cały obiad przygotujesz w około 30 minut.
Ja podałam rybkę z ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty.
Cudowny obiad !
Składniki : ( 2 porcje )
* 2 pstrągi ( wypatroszone ),
* sól, pieprz,
* 1 cytryna,
* 4 łyżki śmietany,
* 2 łyżki siekanego koperku,
* 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
* 2 łyżki drobno pokrojonego szczypiorku,
Przygotowanie :
Pstrągi umyj, osusz ręcznikiem, oprósz solą i pieprzem ( z wierzchu i w środku).
Z cytryny ukrój 6 cienkich plasterków i włóż po 3 do każdej ryby.
Pstrągi ułóż na papierze do pieczenia, zamknij.
Włóż rybę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz 25 -30 minut.
Pięć minut przed końcem otwórz papier.
Śmietanę zmieszaj z koperkiem, natką pietruszki i szczypiorkiem, przypraw szczyptą soli i pieprzu a także łyżką soku z cytryny.
Upieczoną rybę podawaj z sosem. :)
Uwielbiam pstrąga ! :)
OdpowiedzUsuńaż mi ślinka cieknie jak oglądam te zdjęcia ;)
pozdrawiam.
na pewno bardzo smaczne danie:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam pstrąga, pysznie przyrządzone :)
OdpowiedzUsuń