20 listopada 2013

Stroganoff z grzybami.

Kiedyś już pokazywałam Wam przepis na stroganoff z grzybami a nawet stroganoff wg. Jamie'go.
Dziś kolejna odsłona :) tym razem z boczniakami i pieczarkami !
Pyszna propozycja na obiad w mniej niż 30 minut  !! 




Składniki : 

* makaron lub ryż dla dwóch osób, 
* 1 łyżka masła, 
* 1 łyżka oliwy z oliwek, 
* 1 cebula, 
* 2 ząbki czosnku, 
* 2 łyżeczki słodkiej papryki, 
* 400 g  mixu grzybów - ja użyłam dwóch rodzajów brązowych pieczarek ( Portobello i 
chestnut) oraz boczników, 
* 100 ml  bulionu, 
* 60 ml białego wina, 
* 150 ml kwaśnej śmietany, 
* sól, pieprz, 
* 2 łyżki natki pietruszki, 

Przygotowanie : 

Makaron ugotuj wg zaleceń producenta i  trzymaj w cieple ( najlepiej gdy  wstawisz wodę po zalaniu grzybów bulionem). 
Cebulę i  czosnek  posiekaj a grzyby pokrój w plasterki. 
Na patelni rozgrzej łyżkę masła i  łyżkę oliwy, dorzuć posiekaną cebulę, smaż 5 minut, dodaj czosnek i paprykę chwilkę przesmaż. 
Dodaj grzyby i smaż na dużym ogniu przez kolejne pięć minut.
Zalej winem, zagotuj, dolej bulion i  gotuj na wolnym ogniu aż sos zgęstnieje. 

Dodaj śmietankę, dopraw solą i pieprzem, posyp  natką pietruszki.
Podawaj z makaronem. 





1 komentarz:

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!