Któregoś dnia postanowiłam zaszaleć i zrobić szaszłyki z baraniny właśnie, padło na pastę tikka. Wybór trafiony w dziesiątkę ! Wyszło pysznie - nawet jak dla mnie.
Baranina jest miękka i soczysta mimo dość krótkiego smażenia :) a jogurt sprawia, że jest też delikatna.
Pyszny obiadek ! :)
Składniki :
* 400 g baraniny,
* 2 łyżki pasty tikka,
* 2 łyżki soku z cytryny,
* 1 łyżka drobniutko posiekanej kolendry,
* 4 łyżki jogurtu naturalnego,
* długie wykałaczki,
* 1 chleb nan,
Przygotowanie :
Mięso pokrój na kostkę o boku centymetra.
W misce zmieszaj pastę tikka, sok z cytryny, posiekaną kolendrę i jogurt naturalny, dodaj mięso, obtocz dokładnie i odstaw do lodówki na minimum godzinę ( możesz zostawić na noc).
Zamarynowane mięso ponadziewaj na wykałaczki namoczone w wodzie.
Smaż na patelni grillowej po 5 minut z każdej strony.
Podawaj z ciepłym chlebem nan.
świetnie wyglądają:)
OdpowiedzUsuńAleż apetycznie one wyglądają. Fantastyczny pomysł na pyszny obiadek :))
OdpowiedzUsuń