23 listopada 2013

Szaszłyki tikka z baraniny.

Wielką fanką baraniny to ja nie jestem... Zjem czasem jak pan turek mi usmaży na grillu ( wtedy jest najlepsza ) ale mielona to w ogólnie nie moja bajka.
Któregoś dnia postanowiłam zaszaleć i zrobić szaszłyki z baraniny właśnie, padło na pastę tikka. Wybór trafiony w dziesiątkę ! Wyszło pysznie - nawet jak dla mnie.
Baranina jest miękka i soczysta mimo dość krótkiego smażenia :) a jogurt sprawia, że jest też delikatna.

Pyszny obiadek ! :) 




Składniki : 

* 400 g baraniny, 
* 2 łyżki pasty tikka, 
* 2 łyżki soku z cytryny, 
* 1 łyżka drobniutko posiekanej kolendry, 
* 4 łyżki jogurtu naturalnego, 
* długie wykałaczki, 
* 1 chleb nan, 

Przygotowanie : 

Mięso pokrój na kostkę o boku centymetra.
W misce zmieszaj pastę tikka, sok z cytryny, posiekaną kolendrę i jogurt naturalny, dodaj mięso, obtocz dokładnie i odstaw do lodówki na minimum godzinę ( możesz zostawić na noc).
Zamarynowane mięso ponadziewaj na wykałaczki namoczone w wodzie.
Smaż na patelni grillowej po 5 minut z każdej strony.
Podawaj z ciepłym chlebem nan. 





2 komentarze:

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!