19 listopada 2013

Gulasz szegedyński wg Makłowicza.


Szczerze powiem, że fanką Roberta Makłowicza nie jestem. Może to dlatego, że strasznie dużo mówi a może przez jego dykcję, która absolutnie mi nie odpowiada.
Czasem jednak coś można przeczytać ( nie słuchać i oglądać ) i ugotować i tak właśnie jest z tym przepisem.
Wyczytałam go na stronie tesco no i zrobiłam.
Gulasz jest smaczny jednak jak dla mnie smak kminku jest trochę dominujący i jeżeli nie przepadasz ze nim użyj połowy :)




Składniki :                                                          ( 4 porcje ) 

* 3 łyżki oleju słonecznikowego, 
* 1 duża cebula, 
* 2 ząbki czosnku, 
* 2-3 łyżeczki słodkiej papryki,  
* 800 g mięsa wieprzowego na gulasz ( ja dałam łopatkę ), 
* 1 łyżeczka kminku, 
* 1 kg kapusty kiszonej, 
* sól, 
* szczypta ostrej papryki, 
* 100 ml kwaśnej śmietany, 
* 2 łyżeczki mąki, 

Przygotowanie : 

Cebulę i  czosnek drobno posiekaj. 
Mięso pokrój w kostkę. 
W garnku rozgrzej oliwę, dodaj pokrojoną cebulę, zeszklij, pod koniec smażenia dodaj czosnek. 
Zdejmij z ognia i dosyp słodką paprykę, postaw z powrotem na ogniu, dodaj mięso i szklankę wrzątku.
Duś na wolnym ogniu przez 20 minut, dopraw solą do smaku. 

Dodaj kminek i kapustę kiszoną, duś około 1,5 godziny od czasu do czasu mieszając, w razie potrzeby dolej troszkę wody. 
Kiedy mięso będzie miękkie dopraw do smaku solą i ostrą papryką.
Dodaj śmietanę wymieszaną z mąką, zagotuj. 





Coś na uśmiech !! :) 


6 komentarzy:

  1. Gulaszu z kiszoną kapustą jeszcze nie jadłam…Ale na pewno by mi smakował

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja nie lubię zbyt wiele kminku, więc za Twoją radą użyję połowy gdy zabiorę się za ten przepis :) Bardzo apetycznie :) Zapraszam do siebie :>

    OdpowiedzUsuń
  3. ojojoj Maklowicz oze denerwuje swoja wymowa, poniewaz mowi ZBYT poprawnie,jak na polskie standardy...ja uwielbiam jego soczyste, smakowite bogactwo jezyka.Gotuje tak smacznie, jak i opowiada......yum yummmmm....

    OdpowiedzUsuń
  4. Zyczylabym wiekszosci " celebrytow" takiej wymowy, slownictwa i swady!!! tak trzymac!! pozdrawiam
    Kasia

    OdpowiedzUsuń
  5. a kuchnia wegierska jest przepyszna-poczawszy od szopskiej salatki, poprzez rozniaste gulasze(bogracze itp.) a skonczywszy na nalesnikach.....ze nie wspomne o langoszach.....jak niezdrowe, tak pyszne..

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!