Czasem jednak coś można przeczytać ( nie słuchać i oglądać ) i ugotować i tak właśnie jest z tym przepisem.
Wyczytałam go na stronie tesco no i zrobiłam.
Gulasz jest smaczny jednak jak dla mnie smak kminku jest trochę dominujący i jeżeli nie przepadasz ze nim użyj połowy :)
Składniki : ( 4 porcje )
* 3 łyżki oleju słonecznikowego,
* 1 duża cebula,
* 2 ząbki czosnku,
* 2-3 łyżeczki słodkiej papryki,
* 800 g mięsa wieprzowego na gulasz ( ja dałam łopatkę ),
* 1 łyżeczka kminku,
* 1 kg kapusty kiszonej,
* sól,
* szczypta ostrej papryki,
* 100 ml kwaśnej śmietany,
* 2 łyżeczki mąki,
Przygotowanie :
Cebulę i czosnek drobno posiekaj.
Mięso pokrój w kostkę.
W garnku rozgrzej oliwę, dodaj pokrojoną cebulę, zeszklij, pod koniec smażenia dodaj czosnek.
Zdejmij z ognia i dosyp słodką paprykę, postaw z powrotem na ogniu, dodaj mięso i szklankę wrzątku.
Duś na wolnym ogniu przez 20 minut, dopraw solą do smaku.
Dodaj kminek i kapustę kiszoną, duś około 1,5 godziny od czasu do czasu mieszając, w razie potrzeby dolej troszkę wody.
Kiedy mięso będzie miękkie dopraw do smaku solą i ostrą papryką.
Dodaj śmietanę wymieszaną z mąką, zagotuj.
Coś na uśmiech !! :)
Gulaszu z kiszoną kapustą jeszcze nie jadłam…Ale na pewno by mi smakował
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
ciekawy pomysł na gulasz:)
OdpowiedzUsuńJa nie lubię zbyt wiele kminku, więc za Twoją radą użyję połowy gdy zabiorę się za ten przepis :) Bardzo apetycznie :) Zapraszam do siebie :>
OdpowiedzUsuńojojoj Maklowicz oze denerwuje swoja wymowa, poniewaz mowi ZBYT poprawnie,jak na polskie standardy...ja uwielbiam jego soczyste, smakowite bogactwo jezyka.Gotuje tak smacznie, jak i opowiada......yum yummmmm....
OdpowiedzUsuńZyczylabym wiekszosci " celebrytow" takiej wymowy, slownictwa i swady!!! tak trzymac!! pozdrawiam
OdpowiedzUsuńKasia
a kuchnia wegierska jest przepyszna-poczawszy od szopskiej salatki, poprzez rozniaste gulasze(bogracze itp.) a skonczywszy na nalesnikach.....ze nie wspomne o langoszach.....jak niezdrowe, tak pyszne..
OdpowiedzUsuń