21 listopada 2013

Paella z chorizo i kurczakiem.

Chorizo, moje ukochane chorizo ! Dziś razem z kurczakiem, cebulą, papryką i ryżem.
Paella to hiszpańskie danie obiadowe. Do podsmażonych składników ( np. cebuli, pomidorów, fasoli czy papryki  a także różnego rodzaju mięs i owoców morza ) dodajemy ryż i bulion ( czasem wodę z oliwą a nawet wino - to chyba najlepsza wersja :P )

Paelle przygotujesz w niecałe 30 minut tak więc jest to idealne danie na obiad dla zabieganych! 


Składniki : 

* 2 łyżki oliwy, 
* 2 pojedyncze piersi z kurczaka, 
* 1 cebula, 
* 1 mała czerwona papryka, 
* 75 g chorizo ( możesz dać więcej jeśli lubisz ), 
* 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku, 
* 1 szklanka ryżu do risotto np arborio, 
* 250 ml bulionu, 
* 1 szklanka mrożonego groszku ( możesz dać z puszki, ale dodaj go na samym końcu ), 
* sól, pieprz,  

Przygotowanie : 

Piersi z kurczaka umyj, osusz, pokrój w dużą kostkę, przypraw solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzej dwie łyżki oliwy, dodaj kurczaka i smaż na złoty kolor.
Zdejmij mięso do miseczki. 

* jeżeli zależy Ci na czasie możesz kurczaka usmażyć na osobnej patelni podczas gdy ryż się gotuje...
Cebulę obierz i  posiekaj  w drobną kostkę.
Paprykę umyj, wyjmij gniazda nasienne i pokrój w małe kawałki.
Chorizo pokrój w półplasterki. 

Na pozostałym tłuszczu podsmaż cebulkę, po chwili dodaj paprykę, chorizo, słodką paprykę i ryż.
Zmieszaj wszystko i zalej bulionem. Gotuj na wolnym ogniu około 15 minut.
5 minut przed końcem gotowania dodaj groszek, zmieszaj i nie przykrywaj. 

Dodaj kurczaka wymieszaj, odstaw na chwilę. 

Smacznego ! 







4 komentarze:

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!