15 listopada 2013

Ogórkowa z pęczakiem.

Lubicie ogórkową?
Ja bardzo!

Ostatnio naszła mnie ochota na ogórkową właśnie, ale nie miałam ziemniaków. Tak więc kombinowałam z czym by tu ją zjeść no i padło na pęczak.
Muszę Wam powiedzieć, że to  połączenie jest super i na pewno ugotuję taką ogórkową jeszcze nie raz :) 



Składniki :                                                                                 ( 4 porcje )

* 3 małe marchewki, 
* 1 mała pietruszka, 
* mały  kawałek selera, 
* 1 łodyga natki od selera, 
* kawałek  pora ( około 5 cm ), 
* 2 skrzydełka kurczaka, 
* 1 liść laurowy, 
* 1 ziarno ziela angielskiego, 
* 2-3 ziarenka pieprzu, 
* 1/3 szklanki  pęczaku, 
* słoik tartych ogórków kiszonych ( ja miałam domowe od babci, ale możesz kupić gotowe lub zetrzeć zwykłe kiszone ), 
* 2 łyżki koperku, 
* 2 łyżki kwaśnej  śmietany, 

Przygotowanie : 

Marchewki, pietruszkę i seler umyj i obierz a następnie zetrzyj na tarce o  grubych oczkach. 
Pora umyj dokładnie, pokrój w cienkie plasterki. 
W garnku skrzydełka zalej litrem zimnej wody, dodaj włoszczyznę, liść laurowy, ziele angielskie i pieprz. 
Gotuj na wolnym ogniu przez 40 minut, dodaj pęczak i gotuj kolejne 15.
Dolej ogórki wraz z sokiem, gotuj kilka minut, dorzuć koper i  śmietanę. 


Smacznego ! 




1 komentarz:

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!