Arrabbiata to prosty włoski sos na bazie cebuli, papryczek chili, czosnku , pomidorów i oliwy z oliwek. Sos można podać jedynie z makaronem lub dodać go do mięsa, chleba owoców morza czy nawet pizzy.
Na sos przepisów jest wiele, dziś pokaże Wam mój... z rukolą !
Sos jest bez soli i uważam, że nie jest ona w ogóle potrzebna :)
Składniki : ( 2 porcje )
* makaron dla dwóch osób ( ja wybrałam fusilli ale penne też będzie świetne ),
* 2 łyżki oliwy z oliwek,
* 1 średniej wielkości cebula,
* 1 duży ząbek czosnku,
* 2 czerwone papryczki chili,
* 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
* 1 puszka pomidorów ( 400 g ),
* 1 łyżka octu balsamicznego,
* garść rukoli,
Przygotowanie :
Makaron ugotuj al dente wg zaleceń producenta.
W między czasie przygotuj sos.
Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, zeszklij cebulę pokrojoną w drobną kosteczkę wraz z posiekanym czosnkiem.
Z papryczki chili wygrzeb nasiona, resztę pokrój drobniutko, dodaj na patelnie razem z koncentratem pomidorowym, podsmaż przez chwilkę.
Na patelnię wlej pomidory.
Wszystko gotuj na wolnym ogniu bez przykrycia około 15 minut, do czasu aż sos zgęstnieje.
Dodaj ocet balsamiczny, rukolę i ugotowany wcześniej makaron, zmieszaj i podawaj !
sosy na bazie których można stworzyć wiele innych przepisów sa najlepsze
OdpowiedzUsuńpozdrawiam!
takie makaronowe cuda lubię:)
OdpowiedzUsuńpodoba mi się taki makaron!
OdpowiedzUsuń