27 listopada 2013

Kluski śląskie.

Kluski śląskie zawsze mi się kojarzyły z masą roboty ( tak samo z resztą jak  kopytka ). Tak na prawdę chwila moment i po bólu :P
Są bardzo tanie ( ziemniaki, mąka ziemniaczana i  jajko ) i  sycące.
Idealne do duszonego  mięsa czy  pieczeni ! 




Składniki : 

* ziemniaki, 
* sól, 
* mąka ziemniaczana, 
* 1 jajko, 
* 2 łyżki oliwy, 

Ilość ziemniaków dostosuj do tego jak dużo klusków chcesz zrobić :) 
Ziemniaki i mąka ziemniaczana powinny mieć stosunek 4:1. 

Przygotowanie :

Ziemniaki obierz i ugotuj na miękko razem z solą.
Odcedź i dobrze ostudź.
Zimne ziemniaki ubij  praską na bardzo  gładką masę ( możesz zmielić je maszynką ).
W garnku  ułóż ziemniaki na płasko, podziel na 4 części, jedną wyjmij i w jej  miejsce wsyp mąkę ziemniaczaną ( to  chyba najłatwiejszy  sposób ).
Wyłóż wszystko  na stolnice ( lub blat  wyłożony folią spożywczą -  mniej  sprzątania ;), dodaj  jajko i  zagnieć na gładkie ciasto, które będzie się odklejało od rąk. 

Z ciasta odrywaj małe kawałki, formuj kuleczkę a na koniec zrób mały  dołek  palcem.
Gotowe kluski wrzucaj  na wrzątek  z dodatkiem soli i oliwy, gotuj 2 minuty od wypłynięcia na wierzch. 

Jeżeli  chcesz kluski przechować posmaruj je oliwą ( możesz też zamrozić ).

Najlepiej smakują z sosem  ! :) 


Smacznego !!




... i po ugotowaniu :)


4 komentarze:

  1. A po jakiemu to KLUSKÓW? Chyba klusek,jak już

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawe... :)

    Wydaje mi się, że obie formy ( klusek i klusków ) są poprawne, ale być może się mylę :P

    OdpowiedzUsuń
  3. Faktycznie obie formy klusek i klusków są poprawne. Podejrzewam, że użycie którejś z form zależy od regionu, w którym się mieszka.
    A swoją drogą, też zawsze wydawało mi się, ze zrobienie ziemniaczanych kluch to mnóstwo pracy, bo tak było jak używałam złych ziemniaków - mąki dosypywałam mnóstwo, a wciąż wszystko się kleiło... Od kiedy wybieram mączyste, sypkie ziemniaki - kopytka i kluski śląskie robię w kilka chwil :)
    A potem można się delektować takimi pysznościami jak na Twoich zdjęciach :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!