Dawno nie było żadnej porady ... Już to naprawiam :D
Dziś ciekawostka...
Jeszcze jakiś czas temu ja sama nie wiedziałam, że ułożenie foli ma wpływ na to jak zadziała...
A ma i to duże.
Jak wszyscy wiemy folia ma dwie strony : matową i ładnie błyszczącą.
* zdjęcie pochodzi z google.com
Jeżeli chcesz by Twoje produkty zachowały świeżość na dłużej zawiń je w folię matową stroną do środka ( wówczas ciepło zostanie odbite i nie dostanie się do środka).
Jeżeli chcesz coś upiec lub utrzymać w cieple musisz zawinąć matową stroną na zewnątrz ( wówczas ciepło zostanie w środku foli ).
Niby nic a taka różnica w zastosowaniu.
Warto zapamiętać ! :)
Folia aluminiowa jest rakotwórcza, warto również o tym pamiętać !
OdpowiedzUsuńDo Hanki: A co w dzisiejszym świecie nie jest rakotwórcze???
OdpowiedzUsuńNie używamy jej do wszystkiego, więc chyba nie ma się o co martwic ;)
OdpowiedzUsuńWarto wspomnieć, że nie powinno się jej używać do kwaśnych rzeczy, bo wtedy się roztwarza :)
OdpowiedzUsuń