25 października 2013

# 5 Sekret foli aluminiowej.

Dawno nie było żadnej porady ... Już to  naprawiam :D 

Dziś ciekawostka... 



Jeszcze jakiś czas temu ja sama nie wiedziałam, że ułożenie foli ma wpływ na to jak zadziała... 
A ma i to  duże.

Jak wszyscy wiemy folia ma dwie strony : matową i ładnie błyszczącą


* zdjęcie pochodzi z google.com


Jeżeli  chcesz by  Twoje produkty zachowały świeżość na dłużej  zawiń je w folię matową stroną do środka ( wówczas ciepło zostanie odbite i  nie dostanie się do  środka).
Jeżeli  chcesz coś upiec lub utrzymać w cieple musisz zawinąć matową stroną na zewnątrz ( wówczas ciepło zostanie w środku foli ).



Niby  nic a taka różnica w zastosowaniu.

Warto zapamiętać ! :)

4 komentarze:

  1. Folia aluminiowa jest rakotwórcza, warto również o tym pamiętać !

    OdpowiedzUsuń
  2. Do Hanki: A co w dzisiejszym świecie nie jest rakotwórcze???

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie używamy jej do wszystkiego, więc chyba nie ma się o co martwic ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Warto wspomnieć, że nie powinno się jej używać do kwaśnych rzeczy, bo wtedy się roztwarza :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!