Składniki : ( 2 porcje )
* 100 g brązowego ryżu,
* 1 pierś z kurczaka,
* sól, pieprz,
* 1 łyżeczka słodkiej papryki,
* 1 łyżka oliwy z oliwek,
* 1 średniej wielkości cebula,
* 100 g małych pieczarek,
* 1/2 szklanki bulionu,
* 1 łyżka posiekanego tymianku,
* 1/2 szklanki mrożonego groszku,
Przygotowanie :
Ryż ugotuj według zaleceń producenta, zajmie to około 30 minut.
W między czasie...
Pierś umyj, osusz i pokrój na kostkę, przypraw solą, pieprzem i łyżeczką słodkiej papryki.
Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy, podsmaż kurczaka na złoto, dodaj cebulę posiekaną w drobną kostkę i pieczarki pokrojone na ćwiartki, smaż około 7 minut.
Dodaj bulion, tymianek i groszek, gotuj przez 5 minut.
Dorzuć ugotowany ryż i zmieszaj.
Wspaniale prezentuje się na zdjęciach :)
OdpowiedzUsuńDziękuje. Smakuje też dobrze :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie! :) Jedyne co mnie nie przekonuje to to smażenie na oliwie. Przecież nasz rodowity olej rzepakowy znacznie lepiej znosi wysokie temperatury i nie traci tak szybko swoich zdrowotnych właściwości :)
OdpowiedzUsuńOczywiście możesz użyć oleju rzepakowego.
OdpowiedzUsuńOliwa z oliwek ma trochę inne walory smakowe.
ale pięknie wystło to danie na tych fotkach ;)
OdpowiedzUsuńCzy można użyć zwykłego ryżu?
OdpowiedzUsuńTak, oczywiście.
OdpowiedzUsuńTylko dostosuj czas gotowania ;)