12 października 2013

Dorsz na ostro.

Piątek  z rybą IX.

Nie wiem jak  to się stało, że w piątek  zapomniałam o piątku... Tak więc piątkowy przepis jest w sobotę !

Dziś tak troszkę ostrzej... z chili.
U  mnie razem z pieczonymi ziemniakami i sałatką  z pomidora i ogórka :) 







Składniki : 

* 2 filety z dorsza ( około 350g ), 
* sól, pieprz, 
* 1 łyżeczka soku z cytryny, 
* 2 ząbki czosnku, 
* 1/2 papryczki chili, 
* 1 łyżka oliwy z oliwek, 

Przygotowanie : 

Rybę umyj, osusz ręcznikiem papierowym.
Delikatnie przypraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny. 

Rozgrzej łyżkę oliwy, dodaj pokrojony w plasterki czosnek i chili, podsmaż przez chwilę. 
Do naczynia żaroodpornego włóż rybę, polej oliwą z czosnkiem i chili, dodaj  drugi ząbek  czosnku przekrojony na połowę.
Wstaw do  nagrzanego do 180 stopni piekarnika i  piecz 20 -30 ( w zależności od grubości filetów ). 





przepis dolaczam do akcji " Od leszcza do sandacza "

2 komentarze:

  1. Nasza książka kucharska czeka na takie przepisy! Zapraszamy serdecznie. https://www.facebook.com/layman.meble/photos/a.1689873661247779.1073741830.1687658101469335/1811361385765672/?type=3&theater

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!