13 października 2013

Duszona kapusta z boczkiem wg. Jamie'go Olivera

To  już kolejny przepis Jamie'go  na moim blogu ( znajdziecie je tutaj ). Tym razem coś na dodatek do obiadu... 
Kapusta duszona z dodatkiem boczku, czosnku i sosu worcester. Delikatna i aromatyczna.
Ja użyłam kapusty włoskiej, ale zwykła biała czy nawet młoda będzie dobra. 



Składniki :                                                         ( na 4 porcje, chociaż to  zależy od wielkości kapusty )

* 1 mała główka kapusty, 
* 2 ząbki  czosnku, 
* 6 plastrów wędzonego  boczku, 
* odrobina oliwy ( dałam łyżkę ), 
* 2 łyżki sosu worcester, 
* 2 kawałki  masła ( dałam łyżkę ), 
* 1 kostka rosołowa, drobiowa lub warzywna, 
* sól, pieprz, 
* oliwa z oliwek, 

Przygotowanie : 

Z kapusty zdejmij wszystkie liście, dokładnie umyj. 
Ja wykroiłam także zgrubienie na liściu ( tak jak  przy  robieniu gołąbków ), w przepisie nie ma jednak o tym mowy.
Liście zwijaj w rulonik ( możesz kilka jednocześnie ) a następnie pokrój w cienkie paseczki, włóż do miski. 
Obierz i  drobniutko posiekaj czosnek.  
Boczek  pokrój w cienkie paseczki. 
Na dużej  patelni ( najlepiej takiej z przykrywką ) rozgrzej oliwę i podsmaż boczek  na złoty kolor, dorzuć czosnek i  chwilę podsmaż. 
Dodaj sos worcester, masło i  całą kapustę. Wymieszaj dokładnie i zwiększ ogień pod patelnią. 
Dodaj kostkę rosołową rozpuszczoną w 285 ml wrzątku.
Przykryj i gotuj 5 minut, następnie zdejmij pokrywkę i gotuj kolejne 5 minut. 
Dopraw do  smaku solą i pieprzem. 
Przed podaniem skrop oliwą z oliwek. 

 

3 komentarze:

  1. Mniam! Pyszności! Uwielbiam kapustę przyrządzoną w ten sposób :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zjadłabym sobie takiej kapusty ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Robię podobną dla męża - on zajada się nią w połączeniu z kotletem schabowym :) Nie jest wymagający pod względem kuchni :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!