Kapusta duszona z dodatkiem boczku, czosnku i sosu worcester. Delikatna i aromatyczna.
Ja użyłam kapusty włoskiej, ale zwykła biała czy nawet młoda będzie dobra.
Składniki : ( na 4 porcje, chociaż to zależy od wielkości kapusty )
* 1 mała główka kapusty,
* 2 ząbki czosnku,
* 6 plastrów wędzonego boczku,
* odrobina oliwy ( dałam łyżkę ),
* 2 łyżki sosu worcester,
* 2 kawałki masła ( dałam łyżkę ),
* 1 kostka rosołowa, drobiowa lub warzywna,
* sól, pieprz,
* oliwa z oliwek,
Przygotowanie :
Z kapusty zdejmij wszystkie liście, dokładnie umyj.
Ja wykroiłam także zgrubienie na liściu ( tak jak przy robieniu gołąbków ), w przepisie nie ma jednak o tym mowy.
Liście zwijaj w rulonik ( możesz kilka jednocześnie ) a następnie pokrój w cienkie paseczki, włóż do miski.
Liście zwijaj w rulonik ( możesz kilka jednocześnie ) a następnie pokrój w cienkie paseczki, włóż do miski.
Obierz i drobniutko posiekaj czosnek.
Boczek pokrój w cienkie paseczki.
Na dużej patelni ( najlepiej takiej z przykrywką ) rozgrzej oliwę i podsmaż boczek na złoty kolor, dorzuć czosnek i chwilę podsmaż.
Dodaj sos worcester, masło i całą kapustę. Wymieszaj dokładnie i zwiększ ogień pod patelnią.
Dodaj kostkę rosołową rozpuszczoną w 285 ml wrzątku.
Przykryj i gotuj 5 minut, następnie zdejmij pokrywkę i gotuj kolejne 5 minut.
Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Przed podaniem skrop oliwą z oliwek.
Mniam! Pyszności! Uwielbiam kapustę przyrządzoną w ten sposób :)
OdpowiedzUsuńZjadłabym sobie takiej kapusty ;)
OdpowiedzUsuńRobię podobną dla męża - on zajada się nią w połączeniu z kotletem schabowym :) Nie jest wymagający pod względem kuchni :)
OdpowiedzUsuń