4 października 2013

Kotleciki rybne.

Piątek z rybą VIII. 
Byłam mała przerwa z tymi piątkami, ale dziś powrót ! 0
Trochę inaczej. 
Pyszne kotleciki z ryby i  ziemniaki, które zasmakują nawet  niejadkom ( testowane na dzieciach ).
Oczywiście jak  zawsze mega  proste w przygotowaniu :) 




Składniki :

* 500 g ryby ( nie ma większego  znaczenia jakiej  użyjesz ja dałam dorsza ),
* 400 g ziemniaków,
* 150 ml mleka,
* 2 liście laurowe,
* sól, pieprz, 
* 1 łyżka majonezu, 
* 1 łyżka chrzanu  lub musztardy, 
* 3 łyżki natki pietruszki, 
* 1 jajko, 
* 1/2 szklanki bułki tartej, 
* olej do smażenia,

Przygotowanie : 

Ziemniaki obierz, pokrój  na mniejsze kawałki i  ugotuj w osolonej  wodzie. Odcedź i  odparuj, pozostaw do  ostygnięcia. 
W między czasie przygotuj rybę.
Rybę oczyść włóż do  garnka, zalej  mlekiem, dodaj  liście laurowy. Gotuj rybę przez 10  minut, odcedź i  zostaw do przestygnięcia. 

Chłodne ziemniaki i  rybę zmieszaj  z natką pietruszki, majonezem, chrzanem / musztardą oraz dużą szczyptą soli i pieprzu. 
Masę odstaw do  schłodzenia do  lodówki na minimum godzinę.
Z zimnej  masy  formuj kotleciki o grubości około 2 cm.
Obtocz w roztrzepanym jajku a następnie w bułce tartej. 

Smaż na rozgrzanym oleju 5 minut z każdej  strony ( aż będą złote ). 




Przepis dołączam do akcji " Od leszcza do sandacza "
 

6 komentarzy:

  1. bardzo lubię takie kotleciki rybne i potwierdzam, że są pyszne :)
    i skuszą nie jedną osobę.

    OdpowiedzUsuń
  2. kiedyś też robiłam... pychota :)

    OdpowiedzUsuń
  3. o, właśnie czegoś takiego szukałam!
    Dziękuję za przepis.
    Po co się właściwie moczy ryby w mleku?

    OdpowiedzUsuń
  4. Ryba jest wtedy smaczniejsza, delikatniejsza no i troche pozbywamy sie zapachu... :(

    OdpowiedzUsuń
  5. witam.pytanie:jaka ryba jest lepsza:filet czy świeża?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!