21 października 2013

Zapiekanka z makaronu, kalafiora i sera wg. Jamie'go.

Znowu pokazuje Wam przepis Jamie'go.
Kolejny, pyszny i bardzo  bardzo  prosty w przygotowaniu.
Jamie podaje składniki na 4-6 porcje ja zrobiłam z połowy  wyszło idealnie na nas dwoje.
Przepis podaje z moimi  zmianami w nawiasach.


Przepis pochodzi  z książki " Każdy może gotować" str. 49


Składniki : 

* 1/2 kalafiora (1/4 ),
* 200 g cheddara ( 100 g ), 
* 100 g parmezanu ( 50 g), 
* pęczek  natki pietruszki ( 3 łyżki posiekanej ), 
* sól morska, 
* 400 g makaronu macaroni ( 200 g ), 
* 200 g creme fraiche lub kwaśnej śmietany ( 100 g ), 

Przygotowanie : 

Kalafiora obierz z wierzchnich liści, umyj i podziel  na różyczki, łodygę pokrój  na plasterki. 
W garnku  zagotuj osoloną wodę, wsyp makaron i pokrojonego kalafiora gotuj wg zaleceń producenta makaronu.
Do miski żaroodpornej zetrzyj sery, dodaj śmietanę, postaw miskę na garnku i mieszaj ser do  czasu aż z serów powstanie gładka masa.
Dodaj  posiekaną natkę, dodaj dużą szczyptę soli i pieprzu.
Odcedź makaron zostawiając trochę wody w razie gdyby sos był zbyt gęsty (u  mnie nie było to konieczne ).
Zmieszaj makaron z rozpuszczonym serem.
Możesz serwować makaron od razu lub zapiec go  w piekarniku ( Jamie zaleca dodać 150 ml wody przed zapiekaniem ja to pominęłam, wstawiłam do  nagrzanego  do 200 stopni piekarnika i piekłam do  czasu  aż będzie złocisty - około 10 minut ). 

* przed zapieczeniem
 Smacznego !!

3 komentarze:

  1. Może jednak znajdzie się gdzieś 3 porcyjka dla mnie? ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny przepis w wersji z mięsem też jest świetny!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!