13 czerwca 2013

Gulasz z indyka.

Delikatny  sos z mięsa indyka. Doskonały  do  kaszy, ryżu  czy  ziemniaków. Mięsko  jest  mięciutkie i pyszne. 

Składniki :

* 500 g  mięsa z indyka, 
* 1 duża marchewka, 
* 1/2 szklanki groszku (u  mnie mrożony), 
* 4-5 dużych pieczarek, 
* 2 łyżki  oliwy  z oliwek, 
* 2 łyżeczki słodkiej  papryki, 
* 1 łyżeczka pikantnej  papryki, 
* 1 kostka rosołowa, 
* sól, pieprz, 

Przygotowanie : 

Mięso indycze pokrój  na kawałki  jednakowej  wielkości, przypraw papryką, solą i  pieprzem, podsmaż na rumiano na oliwie. 
Usmażone mięso przełóż do  garnka, zalej  wodą tak  aby  zakryła mięso, dodaj  kostkę rosołową (ja  użyłam warzywnej). 
Pieczarki oczyść, pokrój  na dowolne kawałki (nie zbyt  małe), podsmaż na pozostałym tłuszczu, dodaj  do  mięsa. 
Marchewkę pokrój w dużą kostkę, dodaj  do  garnka. 
Wszystko  gotuj na małym ogniu  około 30  minut ( do  czasu  aż mięsko  będzie miękkie), kilka minut  przed końcem dodaj  groszek. 
Sos dopraw do  smaku  solą i pieprzem, możesz dodać także śmietany :)






5 komentarzy:

  1. wygląda wybornie

    OdpowiedzUsuń
  2. Rewelacja, prosty i pyszny. Bardzo dziękuję za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jutro robię...wygląda mega smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Co zrobić by gulasz był gęsty? Mi wyszła zupa nie gulasz:/

    OdpowiedzUsuń
  5. Możesz zagęścić zasmażką / wodą z mąką lub np dodać kaszę czy makaron i ugotować w sosie.

    Następnym razem dodaj mniej wody, łatwiej jest dolać ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!