26 czerwca 2013

Linguine z porem i kurczakiem.

Ciekawe połączenie makaronu i pora. Ekspresowy obiad na środek  tygodnia :)

Składniki : 

* 100 g  makaronu  Linguine, 
* 1 duża pierś z kurczaka, 
* sól, pieprz, papryka słodka/ pikantna,
* 2 łyżki  mąki, 
* oliwa, 
* 2 łyżki  masła, 
* 2 ząbki  czosnku, 
* 1/2 pora, 
* 1/3 szklanki  bulionu, 
* 1 łyżka soku  z cytryny, 
* 2 łyżki natki pietruszki, 

Przygotowanie : 

Makaron ugotuj wg  zaleceń producenta w osolonej  wodzie.
Podczas gotowanie makaronu przyszykuj pierś do  smażenia.
Pierś przekrój  wzdłuż na pół, delikatnie rozbij, oprósz solą, pieprzem i  papryką ( słodką lub pikantną - jak  lubisz). Mięso obtocz w mące, odłóż na bok. 

Pora przekrój  wzdłuż na pół a następnie w cienkie paseczki, dokładnie umyj. 
Odlej  makaron i  utrzymuj ciepły.
Na patelni rozgrzej  oliwę i  smaż kurczaka 3 minuty z każdej  strony. 

W garnku  po  gotowaniu  makaronu rozgrzej łyżkę masła, dodaj  czosnek  i  pokrojonego pora, delikatnie posól, podsmażaj przez 4 minuty.
Dodaj bulion i  sok  z cytryny, gotuj 3 minuty.
Wyłącz ogień, dodaj  łyżkę masła, posiekaną natkę pietruszki i  makaron, dokładnie wymieszaj.
Podawaj  z kurczakiem. 





Przepis bierze udział w akcji : Nietuzinkowe wykorzystanie makaronu.

2 komentarze:

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!