8 czerwca 2013

Wołowina w sosie pieczarkowym.

Przepyszna wołowinka w sosie pieczarkowym. Idealna do  makaronu, ryżu czy ziemniaków. U  mnie dziś z polentą :) 

Składniki :

* 500 g  wołowiny  na gulasz, 
* 250 g  pieczarek,
* 1 cebula, 
* 1 kostka rosołowa, 
* 1 liść laurowy, 
* 1 ziarno ziela angielskiego, 
* 3 ziarna pieprzu, 
* 2 łyżki  mąki, 
* oliwa do  smażenia, 
* sól, pieprz,

Przygotowanie : 

Mięso pokrój  na kawałki jednakowej  wielkości, oprósz solą i pieprzem a następnie obtocz w mące. 
Na patelni rozgrzej  2 łyżki oliwy i  smaż mięso na brązowy  kolor z każdej  stronie.
Przełóż mięso  do  garnka, zalej  wodą tak  aby  je zakryła, dodaj  kostkę rosołową, liść laurowy, ziele angielskie i pieprz. 

Cebulę pokrój  w kostkę, podsmaż na pozostałym oleju, dodaj  do  mięsa.
Połowę pieczarek  zetrzyj  na tarce o  dużych oczka, delikatnie podsmaż i  dołóż do garnka.
Pozostałe pieczarki pokrój  na ćwiartki, podsmaż na rumiano dodaj  do  mięsa. 

Mięso  duś około 1,5 godziny, co jakiś czas mieszaj, dopraw do  smaku solą i pieprzem. 








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!