Przepis jak zawsze prościutki, trzeba zarezerwować około 2 godzin na duszenie, ale uważam że warto :)
Składniki :
* 500 g wołowiny,
* 1 duża cebula,
* 1 ząbek czosnku,
* 2 marchewki,
* czerwona papryka,
* 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
* 50 g młodego szpinaku,
* 1/2 szklanki mrożonego groszku,
* puszka pomidorów ( 200- 300g),
* 2 szklanki bulionu wołowego,
* 1 łyżka mąki,
* 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
* 1 łyżka oliwy,
* garść liści bazylii,
* sól, pieprz,
Przygotowanie :
Wołowinę pokrój w kawałki podobnej wielkości.
Na dużej patelni rozgrzej oliwę, obsmaż mięso na rumiano z każdej strony, przełóż do garnka.
Mięso zalej bulionem, dodaj mąkę, koncentrat pomidorowy i pomidory z puszki.
Na patelni podsmaż drobno posiekany czosnek i cebulę a także pokrojoną na większe kawałki marchewkę, dodaj do mięsa.
Duś na wolnym ogniu, pod przykryciem około godziny.
Dodaj pokrojoną w kawałki czerwoną paprykę i duś do czasu aż mięso będzie miękkie ( około godziny).
Dodaj groszek, szpinak i bazylię, gotuj przez 2-3 minuty.
Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Ty razem z kluskami kładzionymi z pietruszką :)
Na pewno warto :) Wygląda fantastycznie!
OdpowiedzUsuńSwietnie wyglada!
OdpowiedzUsuńWygląda książkowo! Uwielbiam gulasze za ich długie gotowanie a co za tym idzie za ich mocne pełne smaki. Razem z tymi kluskami musi smakować świetnie!
OdpowiedzUsuńRacja, kluski pasują idealnie :)
UsuńDziękuje :)
Na tym pierwszym zdjęciu gulasz wygląda po prostu zabójczo :)
OdpowiedzUsuń