W przygotowania nie trzeba włożyć dużo pracy a efekt jest na prawdę pyszny.
Przepis jak zawsze prosty :)
Składniki :
* 500 g polędwicy wieprzowej,
* 1 cebula,
* 5 łyżek musztardy Dijon,
* 1 łyżka oliwy,
* 2 łyżki masła,
* szklanka bulionu,
* 3/4 szklanki śmietany,
* pieprz,
Przygotowanie :
Polędwice grubo nasmaruj używając 4 łyżek musztardy.
Piekarnik nagrzej do 180 stopni.
Na patelni rozgrzej oliwę, obsmaż mięso na rumiano z każdej strony.
Obsmażoną polędwice przełóż do brytfanki i wstaw do nagrzanego piekarnika.
Piecz 40 minut w połowie czasu przewróć polędwice na drugą stronę.
Na patelni po smażeniu mięsa rozgrzej dwie łyżki masła i podsmaż drobno posiekaną cebulę do czasu aż będzie miękka.
Do cebuli dodaj resztę musztardy, bulion i śmietanę, gotuj do czasu aż sos zgęstnieje ( około 15 minut), w razie potrzeby dopraw pieprzem.
Mięso pokrój na plastry, polej gorącym sosem.
Wygląda wspaniale!
OdpowiedzUsuńDziękuję ! Polecam na obiad :)
OdpowiedzUsuń