Zazwyczaj z mięsa mielonego powstają u mnie pulpety w sosie... koperkowym, pomidorowym, szpinakowym czy słodko kwaśnym.
Dziś inaczej... pulpety bez sosu za to z kuskusem ! :)
Składniki :
* 250 g mielonej wieprzowiny,
* 50 g boczku,
* 1 szalotka,
* 1 ząbek czosnku,
* 1/2 łyżeczki mielonej kolendry,
* 1 limonka,
* 2 łyżki natki pietruszki,
* 1 czerwona papryczka chili,
* 150 g kuskusu,
* 2 łyżki oleju z oliwek,
* 2 łyżki kolendry,
* sól, pieprz,
* oliwa do smażenia,
Przygotowanie :
Boczek pokrój w drobną kostkę.
Szalotkę, czosnek i papryczkę chili drobniutko posiekaj.
W misce mieszaj mięso mielone,pokrojony w kostkę boczek, posiekaną szalotkę, czosnek, papryczkę chili, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, pół łyżeczki mielonej kolendry, startą skórkę z limonki. Posól i popieprz do smaku, wszystko dokładnie zmieszaj i odstaw do lodówki na pół godziny.
Rozgrzej piekarnik do 220 stopni.
Z mięsa uformuj około 10 kulek.
Na patelni z metalową rączką ( lub taką, którą można wstawić do piekarnika ) rozgrzej 2 łyżki oliwy do smażenia, obsmaż pulpeciki z każdej strony.
Wstaw patelnię do piekarnika na 10 minut ( jeżeli nie masz takiej patelni przełóż pulpety do naczynia żaroodpornego).
W czasie kiedy pulpety będą się piekły przygotuj kuskus.
W misce odmierz 150 g kuskusu i zalej go 220 ml wrzątku. Przykryj i odstaw na 5 minut.
Zmieszaj kuskus widelcem, dodaj posiekaną kolendrę, sok z 1/2 limonki i 2 łyżki oliwy z oliwek, dopraw do smaku solą i pieprzem.
Justyno, prezentują się wyśmienicie. Takie zestawienia są pyszne:)
OdpowiedzUsuńSos jest zupelnie zbedny, te pulpety bronia sie same :)
OdpowiedzUsuń