27 czerwca 2013

Pulpety z chili i kolendrą.

Zazwyczaj z mięsa mielonego powstają u mnie pulpety w sosie... koperkowym, pomidorowym, szpinakowym czy słodko kwaśnym
Dziś inaczej... pulpety bez sosu za to z kuskusem ! :)

Składniki : 

* 250 g mielonej wieprzowiny, 
* 50 g boczku, 
* 1 szalotka, 
* 1 ząbek  czosnku, 
* 1/2 łyżeczki mielonej kolendry, 
* 1 limonka, 
* 2 łyżki natki pietruszki, 
* 1 czerwona papryczka chili, 
* 150 g  kuskusu, 
* 2 łyżki oleju z oliwek, 
* 2 łyżki  kolendry, 
* sól, pieprz, 
* oliwa do  smażenia, 

Przygotowanie : 

Boczek pokrój w drobną kostkę. 
Szalotkę, czosnek i papryczkę chili drobniutko posiekaj. 
W misce mieszaj mięso mielone,pokrojony w kostkę boczek, posiekaną szalotkę, czosnek, papryczkę chili, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, pół łyżeczki mielonej  kolendry, startą skórkę z limonki. Posól i popieprz do smaku, wszystko dokładnie zmieszaj i odstaw do  lodówki na pół godziny. 
Rozgrzej  piekarnik do  220 stopni. 
Z mięsa uformuj około 10 kulek.
Na patelni z metalową rączką ( lub taką, którą można wstawić do piekarnika ) rozgrzej 2 łyżki oliwy do smażenia, obsmaż pulpeciki z każdej strony. 

Wstaw patelnię do piekarnika na 10 minut ( jeżeli nie masz takiej patelni przełóż pulpety do naczynia żaroodpornego).
W czasie kiedy pulpety będą się piekły przygotuj kuskus. 

W misce odmierz 150 g kuskusu i zalej go 220 ml wrzątku. Przykryj i odstaw na 5 minut.
Zmieszaj kuskus widelcem, dodaj posiekaną kolendrę, sok z 1/2 limonki i 2 łyżki
 oliwy z oliwek, dopraw do smaku solą i pieprzem. 





2 komentarze:

  1. Justyno, prezentują się wyśmienicie. Takie zestawienia są pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Sos jest zupelnie zbedny, te pulpety bronia sie same :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!