24 czerwca 2013

Pulpety w sosie szpinakowym.

Jeżeli  tak  jak  ja  lubicie szpinak  i pulpety ten przepis Wam się spodoba ! Sos jest  lekki  i  letni, idealny  do  makaronu i  ryżu. W sam raz na obiad, szybki obiad :) 

Składniki :

* 350 g  mielonej wieprzowiny,
* 1 jajko,
* 1/2 szklanki  bułki tartej,
* 1/2 łyżeczki  czosnku  granulowanego,
* sól, pieprz,
* 1 łyżka oleju,
* 200 g świeżego szpinaku,
* 1/2 kostki rosołowej,
* 2 ząbki  czosnku,

Przygotowanie :

W misce zmieszaj wieprzowinę, jajko, czosnek  granulowany stopniowo dodaj  bułkę tartą aż mięso  będzie zwarte, dopraw solą i pieprzem.
Z gotowego  mięsa formuj  pulpeciki  wielkości  piłek do  pin ponga.
Na patelni rozgrzej  oliwę, obsmaż pulpety  na rumiano z każdej  strony.
Przełóż do  garnka, zalej  wodą ( tak  aby  zakrywała pulpety), dodaj  kostkę rosołową i drobno posiekany  czosnek, gotuj  10  minut.
W między czasie szpinak  drobno posiekaj, dodaj  do  mięsa, duś na małym ogniu  10  minut.
W razie potrzeby  sos można zagęścić odrobiną mąki  z wodą.
Można dodać łyżkę śmietany, ale nie jest to  konieczne.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!