Jeżeli tak jak ja lubicie szpinak i pulpety ten przepis Wam się spodoba ! Sos jest lekki i letni, idealny do makaronu i ryżu. W sam raz na obiad, szybki obiad :)
Składniki :
* 350 g mielonej wieprzowiny,
* 1 jajko,
* 1/2 szklanki bułki tartej,
* 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego,
* sól, pieprz,
* 1 łyżka oleju,
* 200 g świeżego szpinaku,
* 1/2 kostki rosołowej,
* 2 ząbki czosnku,
Przygotowanie :
W misce zmieszaj wieprzowinę, jajko, czosnek granulowany stopniowo dodaj bułkę tartą aż mięso będzie zwarte, dopraw solą i pieprzem.
Z gotowego mięsa formuj pulpeciki wielkości piłek do pin ponga.
Na patelni rozgrzej oliwę, obsmaż pulpety na rumiano z każdej strony.
Przełóż do garnka, zalej wodą ( tak aby zakrywała pulpety), dodaj kostkę rosołową i drobno posiekany czosnek, gotuj 10 minut.
W między czasie szpinak drobno posiekaj, dodaj do mięsa, duś na małym ogniu 10 minut.
W razie potrzeby sos można zagęścić odrobiną mąki z wodą.
Można dodać łyżkę śmietany, ale nie jest to konieczne.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)