6 czerwca 2013

Zupa kalafiorowa.

Rzadko kiedy na moim stole gości  zupa. A szkoda, bo ja  lubię zupy... gorzej  z mężczyzną, który  na zupy  zawsze narzeka (nie dlatego, że są niesmaczne :P ). 
Dziś jednak zupa... kalafiorowa! Lekka i bardzo prosta w przygotowaniu :)

Składniki :

* 750 ml wody, 
* 2 skrzydełka, 
* 1 marchewka, 
* 1 mała pietruszka, 
* 4 ziemniaki, 
* 1/2 kalafiora, 
* 1 łyżka posiekanego koperku, 
* 1 liść laurowy, 
* 1 ziarno ziela angielskiego, 
* 2 ziarna pieprzu, 
* sól, pieprz, 

Przygotowanie : 

Do  garnka nalej wody, włóż umyte skrzydełka, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz. 
Dodaj  startą na grubych  oczkach  marchewkę i pietruszkę, gotuj na wolnym ogniu  około 30  minut. 
Ziemniaki  obierz, pokrój  w kostkę wrzuć do  wywaru. 
Gdy ziemniaki  zaczną być miękkie ( po jakiś 10 -15 minutach) dodaj podzielonego  na różyczki  kalafiora, gotuj do czasu aż będzie miękki.
Dopraw do smaku sol
ą i pieprzem, dosyp koperek.
Do zupy  można dodać także śmietanę :)


Smacznego !  




1 komentarz:

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!