Rzadko kiedy na moim stole gości zupa. A szkoda, bo ja lubię zupy... gorzej z mężczyzną, który na zupy zawsze narzeka (nie dlatego, że są niesmaczne :P ).
Dziś jednak zupa... kalafiorowa! Lekka i bardzo prosta w przygotowaniu :)
Składniki :
* 750 ml wody,
* 2 skrzydełka,
* 1 marchewka,
* 1 mała pietruszka,
* 4 ziemniaki,
* 1/2 kalafiora,
* 1 łyżka posiekanego koperku,
* 1 liść laurowy,
* 1 ziarno ziela angielskiego,
* 2 ziarna pieprzu,
* sól, pieprz,
Przygotowanie :
Do garnka nalej wody, włóż umyte skrzydełka, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz.
Dodaj startą na grubych oczkach marchewkę i pietruszkę, gotuj na wolnym ogniu około 30 minut.
Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę wrzuć do wywaru.
Gdy ziemniaki zaczną być miękkie ( po jakiś 10 -15 minutach) dodaj podzielonego na różyczki kalafiora, gotuj do czasu aż będzie miękki.
Dopraw do smaku solą i pieprzem, dosyp koperek.
Do zupy można dodać także śmietanę :)
Smacznego !
Ale słoneczna zupa. Super
OdpowiedzUsuń