Ekspresowy w przygotowaniu idealny na obiad w środku tygodnia :) .
Składniki : ( 2 porcje )
* 120 g makaronu fusilli (świderki),
* 4 plastry boczku,
* 200 g brokułów z długimi łodyżkami,
* 2 ząbki czosnku,
* 1/2 puszki ciecierzycy,
* sól, pieprz,
Przygotowanie :
W dużym garnku zagotuj wodę z łyżeczką soli, wrzuć brokuły i gotuj około 5 minut ( powinny być al dente). Ugotowane brokuły wyjmij z wody za pomocą łyżki cedzakowej, odłóż na bok i pokrój w 2cm kawałki.
Do wody po brokułach wsyp makaron i gotuj wg zaleceń producenta.
Na dużej patelni podsmaż pokrojony na kawałki boczek, gdy będzie złoty dodaj czosnek i ciecierzycę.
Podsmażaj przez 5 minut często mieszając, dorzuć pokrojone brokuły, dopraw solą i pieprzem, smaż 2 minutki na wolnym ogniu.
Dodaj makaron i 1/3 szklanki wody z gotowania makaronu.
Dobrze zmieszaj.
Witam Cię w ciecierzycowej akcji
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Laura
Świetny lunch na lato.
OdpowiedzUsuńDziękuję za udział w konkursie. Teraz nastąpi skomplikowany proces rozdania nagród - wybór komisyjny, wysłanie od sponsora i takie tam :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do kolejnych akcji :)