3 lipca 2013

Fusilli z brokułami i boczkiem.

Makaron, kolejny makaron... Dziś z dodatkiem boczku, brokułów i ciecierzycy. 
Ekspresowy w przygotowaniu idealny na obiad w środku tygodnia :) . 


Składniki :                                                    ( 2 porcje )

* 120  g  makaronu  fusilli (świderki), 
* 4 plastry  boczku, 
* 200 g brokułów z długimi łodyżkami, 
* 2 ząbki  czosnku, 
* 1/2 puszki  ciecierzycy, 
* sól, pieprz, 

Przygotowanie : 

W dużym garnku zagotuj wodę z łyżeczką soli, wrzuć brokuły  i  gotuj około  5 minut ( powinny  być al dente). Ugotowane brokuły  wyjmij z wody  za pomocą łyżki  cedzakowej, odłóż na bok i  pokrój  w 2cm kawałki.
Do  wody  po brokułach  wsyp  makaron i  gotuj wg  zaleceń producenta. 

Na dużej patelni podsmaż pokrojony  na kawałki boczek, gdy  będzie złoty dodaj  czosnek  i ciecierzycę. 
Podsmażaj  przez 5 minut często  mieszając, dorzuć pokrojone  brokuły, dopraw solą i pieprzem, smaż 2 minutki na wolnym ogniu.
Dodaj  makaron i  1/3 szklanki  wody  z gotowania makaronu.
Dobrze zmieszaj. 





Przepis dołączam do akcji : Ciecierzyca w roli głównej oraz Nietuzinkowe wykorzystanie makaronu 



3 komentarze:

  1. Witam Cię w ciecierzycowej akcji
    Pozdrawiam
    Laura

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję za udział w konkursie. Teraz nastąpi skomplikowany proces rozdania nagród - wybór komisyjny, wysłanie od sponsora i takie tam :)
    Pozdrawiam i zapraszam do kolejnych akcji :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!