Piątek z rybą I.
Coś dla miłośników ryby i obiadów w 15 minut !
Spaghetti z tuńczykiem już raz pojawiło się u mnie ( o tu ), tym razem troszkę inaczej - równie pysznie.
Całe danie przygotujecie zanim makaron zdąży się ugotować, a więc obiad idealny gdy nie mamy czasu lub gdy popołudnie jest zbyt piękne by "stać przy garach".
Mało roboty i mało zmywania :)
Składniki :
* 200 g makaronu spaghetti,
* 400 ml passaty,
* 1/3 szklanki bulionu warzywnego,
* 70 g bułki tartej,
* 1 ząbek czosnku,
* 30 g tartego parmezanu,
* łyżeczka startej skórki z cytryny,
* 200 g tuńczyka w oleju,
* garść natki pietruszki,
* 1 duże jajko,
* sól, pieprz,
Przygotowanie :
Makaron ugotuj wg. zaleceń z opakowania.
W między czasie...
Tuńczyka dobrze odsącz z oleju.
W misce dokładnie zmieszaj bułkę tartą, czosnek przeciśnięty przez praskę, parmezan, skórkę cytryny, natkę pietruszki i odsączoną rybę.
Z masy formuj pulpety wielkości piłki do pin ponga.
Na głębokiej patelni zagrzej bulion zmieszany z passatą.
Do gotującego się sosu wrzuć pulpety i gotuj na wolnym ogniu, pod przykryciem przez 8 minut.
Podawaj z makaronem delikatnie posypane parmezanem i natką pietruszki.
Przepis bierze udział w akcji : Nietuzinkowe wykorzystanie makaronu.
Dziękuję za udział w konkursie. Teraz nastąpi skomplikowany proces rozdania nagród - wybór komisyjny, wysłanie od sponsora i takie tam :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do kolejnych akcji :)