5 lipca 2013

Spaghetti z pulpetami z tuńczyka.

Piątek z rybą I.


Coś dla miłośników ryby i obiadów w 15 minut !
Spaghetti z tuńczykiem już raz pojawiło się u mnie ( o  tu ), tym razem troszkę inaczej - równie pysznie. 
Całe danie przygotujecie zanim makaron zdąży się ugotować, a więc obiad idealny  gdy nie mamy czasu lub gdy popołudnie jest zbyt piękne by "stać przy garach".
Mało roboty i mało zmywania :) 



Składniki :

* 200 g  makaronu  spaghetti, 
* 400 ml passaty, 
* 1/3 szklanki bulionu  warzywnego, 
* 70 g  bułki tartej, 
* 1 ząbek  czosnku, 
* 30 g  tartego parmezanu, 
* łyżeczka startej skórki z cytryny, 
* 200 g  tuńczyka w oleju, 
* garść natki pietruszki, 
* 1 duże jajko, 
* sól, pieprz, 

Przygotowanie : 

Makaron ugotuj wg. zaleceń z opakowania. 
W między  czasie...
Tuńczyka dobrze odsącz z oleju. 
W misce dokładnie zmieszaj bułkę tartą, czosnek przeciśnięty przez praskę, parmezan, skórkę cytryny, natkę pietruszki i odsączoną rybę. 
Z masy  formuj pulpety wielkości piłki  do  pin ponga. 
Na głębokiej patelni zagrzej  bulion zmieszany  z passatą.
Do  gotującego się sosu  wrzuć pulpety i  gotuj na wolnym ogniu, pod przykryciem przez 8 minut.
Podawaj  z makaronem delikatnie posypane parmezanem i  natką pietruszki. 





Przepis bierze udział w akcji : Nietuzinkowe wykorzystanie makaronu.

1 komentarz:

  1. Dziękuję za udział w konkursie. Teraz nastąpi skomplikowany proces rozdania nagród - wybór komisyjny, wysłanie od sponsora i takie tam :)
    Pozdrawiam i zapraszam do kolejnych akcji :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!