15 lipca 2013

Pulpety pięć smaków z sosem śliwkowym.


Coś dla fanów kuchni orientalnej.
Pulpety w pysznym sosie śliwkowym... 

Szybki obiad gotowy w 15 minut.
:) 








Składniki :                                                                            ( 2 porcje )

* 120 -140 g  ryżu, 
* oliwa do smażenia, 
* 1 cebula, 
* 2 cm imbiru, 
*  łyżka przyprawy pięć smaków ( do  dań chińskich ), 
* 500 g mielonej wołowiny, 
* 100 ml sosu  śliwkowego, 
* 1 łyżka sosu  sojowego, 
* 1 łyżka wina ryżowego mirin, 

Przygotowanie : 

Wstaw ryż i ugotuj na sypko. 
Na głębokiej  patelni rozgrzej łyżkę oliwy, dodaj posiekaną w drobną kostkę cebulę.
Smaż do  czasu  aż cebula będzie miękka, dodaj obrany* i drobno straty imbir i przyprawę pięć smaków, podsmaż przez chwilę.
Odstaw do przestygnięcia.
Do  mielonej  wołowiny  dodaj  ostudzoną cebulę, dokładnie zmieszaj.
Formuj  pulpety wielkości piłki do pin ponga, podsmaż na patelni około 10 minut ( do  czasu aż nie będą surowe) przewracaj co jakiś czas.
W szklance zmieszaj sos śliwkowy, sos sojowy i  mirin, dodaj do pulpetów i zmieszaj dobrze, tak aby  pulpety pokryte były  sosem, zagotuj. 


Podawaj z ryżem i warzywami.

* imbir obiera się dość ciężko i dużo się go marnuje... tutaj podpowiedź oskrob korzeń tak jak młode ziemniaczki :) 





3 komentarze:

  1. apetycznie wygląda i fajny ten sos

    OdpowiedzUsuń
  2. Jusia, a cóż to za warzywko masz na talerzu?

    OdpowiedzUsuń
  3. pak choy :)
    Taka tam azjatycka sałata... Smakuje trochę jak hmm papryka ?
    Dobre :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!