15 lipca 2013
Pulpety pięć smaków z sosem śliwkowym.
Coś dla fanów kuchni orientalnej.
Pulpety w pysznym sosie śliwkowym...
Szybki obiad gotowy w 15 minut.
:)
Składniki : ( 2 porcje )
* 120 -140 g ryżu,
* oliwa do smażenia,
* 1 cebula,
* 2 cm imbiru,
* łyżka przyprawy pięć smaków ( do dań chińskich ),
* 500 g mielonej wołowiny,
* 100 ml sosu śliwkowego,
* 1 łyżka sosu sojowego,
* 1 łyżka wina ryżowego mirin,
Przygotowanie :
Wstaw ryż i ugotuj na sypko.
Na głębokiej patelni rozgrzej łyżkę oliwy, dodaj posiekaną w drobną kostkę cebulę.
Smaż do czasu aż cebula będzie miękka, dodaj obrany* i drobno straty imbir i przyprawę pięć smaków, podsmaż przez chwilę.
Odstaw do przestygnięcia.
Do mielonej wołowiny dodaj ostudzoną cebulę, dokładnie zmieszaj.
Formuj pulpety wielkości piłki do pin ponga, podsmaż na patelni około 10 minut ( do czasu aż nie będą surowe) przewracaj co jakiś czas.
W szklance zmieszaj sos śliwkowy, sos sojowy i mirin, dodaj do pulpetów i zmieszaj dobrze, tak aby pulpety pokryte były sosem, zagotuj.
Podawaj z ryżem i warzywami.
* imbir obiera się dość ciężko i dużo się go marnuje... tutaj podpowiedź oskrob korzeń tak jak młode ziemniaczki :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
apetycznie wygląda i fajny ten sos
OdpowiedzUsuńJusia, a cóż to za warzywko masz na talerzu?
OdpowiedzUsuńpak choy :)
OdpowiedzUsuńTaka tam azjatycka sałata... Smakuje trochę jak hmm papryka ?
Dobre :)