Lubię indycze mięso. Jest idealne do sosów, robi się miękkie dość szybko i jest naprawdę smaczne. Dziś kolejny gulasz z indyka, tym razem z selerem naciowym i fasolką szparagową :)
Składniki :
* 500 g mięsa indyczego,
* 1 cebula,
* 2 ząbki czosnku,
* 1 marchewka,
* 4 kawałki selera naciowego,
* 5 pieczarek,
* 1/2 szklanki groszku,
* 1/2 szklanki fasolki szparagowej,
* 2 łyżki natki pietruszki,
* 1 łyżeczka słodkiej papryki,
* 1/2 łyżeczki pikantnej papryki,
* 1 liść laurowy,
* 1 ziarno ziela angielskiego,
* 2 łyżki oliwy,
* sól, pieprz,
Przygotowanie :
Mięso pokrój w dużą kostkę, przypraw solą, pieprzem papryką słodką i pikantną.
Na patelni rozgrzej oliwę, podsmaż mięso, dodaj posiekany czosnek i cebulę pokrojoną w półplasterki, podsmaż przez kila minut i przełóż do garnka.
Mięso zalej wodą tak aby je zakryła, dodaj liść laurowy, ziele angielskie, pokrojoną marchewkę, i pieczarki, seler naciowy w plasterkach.
Duś pod przykryciem około 30 minut ( do czasu aż mięso będzie miękkie), dodaj fasolkę pokrojoną w centymetrowe kawałki i groszek, gotuj 10 minut.
Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Przepis dołączam do akcji : Warzywa strączkowe-edycja letnia.
bardzo smakowicie wyglądający domowy obiadek :)
OdpowiedzUsuńdomowe obiady są najlepsze :)
OdpowiedzUsuńCiekawe jak sie on zageszcza?? Szkoda, ze nikt nie wspomnial o tej kwestii a jest bardzo istotna.
OdpowiedzUsuńJeśli wyjdzie za rzadki wystarczy odrobina zasmażki lub kilka łyżek wody zmieszanych z łyżka mąki 😉
Usuń