1 lipca 2013

Gulasz z indyka II .

Lubię indycze mięso. Jest idealne do sosów, robi się miękkie dość szybko i jest  naprawdę smaczne. Dziś kolejny gulasz z indyka, tym razem z selerem naciowym i fasolką szparagową :)  

Składniki : 

* 500 g  mięsa indyczego, 
* 1 cebula, 
* 2 ząbki  czosnku, 
* 1 marchewka, 
* 4 kawałki selera naciowego,
* 5 pieczarek, 
* 1/2 szklanki  groszku, 
* 1/2 szklanki fasolki szparagowej, 
* 2 łyżki natki pietruszki, 
* 1 łyżeczka słodkiej papryki, 
* 1/2 łyżeczki pikantnej papryki,
* 1 liść laurowy, 
* 1 ziarno ziela angielskiego, 
* 2 łyżki oliwy, 
* sól, pieprz, 

Przygotowanie : 

Mięso pokrój w dużą kostkę, przypraw solą, pieprzem papryką słodką i pikantną.
Na patelni rozgrzej oliwę, podsmaż mięso, dodaj posiekany czosnek i cebulę pokrojoną w półplasterki, podsmaż przez kila minut i przełóż do garnka. 

Mięso zalej wodą tak aby je zakryła, dodaj liść laurowy, ziele angielskie, pokrojoną marchewkę, i pieczarki, seler naciowy w plasterkach.
Duś pod przykryciem około 30 minut ( do  czasu  aż mięso będzie miękkie), dodaj fasolkę pokrojoną w centymetrowe kawałki i groszek, gotuj 10 minut. 
Dopraw do smaku solą i pieprzem. 




Przepis dołączam do akcji : Warzywa strączkowe-edycja letnia. 


4 komentarze:

  1. bardzo smakowicie wyglądający domowy obiadek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. domowe obiady są najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawe jak sie on zageszcza?? Szkoda, ze nikt nie wspomnial o tej kwestii a jest bardzo istotna.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli wyjdzie za rzadki wystarczy odrobina zasmażki lub kilka łyżek wody zmieszanych z łyżka mąki 😉

      Usuń

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!