Po raz pierwszy w tym roku kupiłam rabarbar ( aż wstyd się przyznać :P ).
Od razu pomyślałam o muffinkach... z kruszonką... i cynamonem!
Strzał w dziesiątkę!
Pyszne, mięciutkie, dość słodkie, z kwaskową nutą rabarbaru.
Składniki : ( na 12 - 15 sztuk )
* 300 g mąki,
* 170 g cukru,
* 1 łyżeczka proszku o pieczenia,
* 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
* 130 g masła,
* 1 jajko,
* 250 ml mleka,
* 3 - 4 łodygi rabarbaru,
Składniki na kruszonkę :
* 1 łyżka masła,
* 3 łyżki mąki,
* 3 łyżki brązowego cukru,
* 1/2 łyżeczki cynamonu,
Przygotowanie :
Rabarbar umyj, pokrój na centymetrowe kawałki.
Składniki na kruszonkę ugnieć palcami do czasu aż będzie się kruszyć ( w razie gdyby nadal się sklejała dodaj troszkę mąki).
Do dużej miski przesiej mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną.
W drugiej misce rozpuść masło, dodaj jajko i mleko, dokładnie zmieszaj.
Połącz zawartość obu misek.
Blaszkę do pieczenia muffinek wyłóż papilotkami, napełniaj masą o 3/4 wysokości, dodaj po 4-5 kawałków rabarbaru, posyp kruszonką.
Wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz przez 20 minut ( do czystego patyczka ).
Przepis bierze udział w akcji : Kwaśnie, no właśnie.
wyglądają świetnie:) pyszności:)
OdpowiedzUsuńMiałam ciasta z rabarbarem, ale muffinek jeszcze nie ;) Doskonałe połączenie smaków !
OdpowiedzUsuńJeżeli lubisz muffinki gwarantuje, że te Ci zasmakują :D
OdpowiedzUsuń