28 lipca 2013

Muffinki z rabarbarem i kruszonką.

Po raz pierwszy w tym roku kupiłam rabarbar ( aż wstyd się przyznać :P ). 
Od razu pomyślałam o muffinkach... z kruszonką... i cynamonem! 
Strzał w dziesiątkę! 
Pyszne, mięciutkie, dość słodkie, z kwaskową nutą rabarbaru.



Składniki :                                                                                                  ( na 12 - 15 sztuk )

* 300 g  mąki, 
* 170 g cukru, 
* 1 łyżeczka proszku o pieczenia, 
* 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 
* 130 g  masła, 
* 1 jajko, 
* 250  ml mleka, 
* 3 - 4 łodygi rabarbaru, 

Składniki na kruszonkę :

* 1 łyżka masła, 
* 3 łyżki mąki, 
* 3 łyżki brązowego cukru, 
* 1/2 łyżeczki cynamonu, 

Przygotowanie : 

Rabarbar umyj, pokrój  na centymetrowe kawałki. 
Składniki na kruszonkę ugnieć palcami do czasu aż będzie się kruszyć ( w razie gdyby nadal się sklejała dodaj troszkę mąki).
Do dużej  miski przesiej  mąkę, cukier, proszek  do  pieczenia i  sodę oczyszczoną. 
W drugiej misce rozpuść masło, dodaj  jajko i mleko, dokładnie zmieszaj.
Połącz zawartość obu  misek. 

Blaszkę do pieczenia muffinek wyłóż papilotkami, napełniaj  masą o 3/4 wysokości, dodaj po 4-5 kawałków rabarbaru, posyp kruszonką.
Wstaw do  nagrzanego  do  180  stopni piekarnika i  piecz przez 20  minut ( do  czystego  patyczka ). 





Przepis bierze udział  w akcji : Kwaśnie, no właśnie.

Kwaśnie, no właśnie

3 komentarze:

  1. wyglądają świetnie:) pyszności:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Miałam ciasta z rabarbarem, ale muffinek jeszcze nie ;) Doskonałe połączenie smaków !

    OdpowiedzUsuń
  3. Jeżeli lubisz muffinki gwarantuje, że te Ci zasmakują :D

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!