Delikatny grzybowy sos...
Do tego mięsko i kawałki grzybów...
Szybki obiad z makaronem idealny środek tygodnia.
Mmmm pychota :)
Składniki : ( 2-3 porcje )
* 120 -150 g ulubionego makaronu ( u mnie tagliatelle ). * 400 g wołowiny,
* 1,5 szklanki bulionu,
* 2 łyżki oliwy,
* 1 duża cebula,
* 200 g grzybów ( np borowików),
* 1 łyżeczka ostrej papryki,
* sól, pieprz,
* 3 łyżki mąki,
* 2 łyżki posiekanej dymki,
* 2 łyżki natki pietruszki,
* 3 łyżki śmietany,
Przygotowanie :
Makaron wstaw gdy sos zacznie się dusić i ugotuj według zaleceń producenta.
Wołowinę potnij w 2 cm plastry w poprzek włókien a następnie w cienkie plasterki.
W garnku zagrzej bulion, odlej 1/3 szklanki.
Na dużej patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy, podsmaż wołowinę na rumiano ( około 8 minut ), zdejmij z patelni i przełóż do garnka z bulionem.
Na tej samej patelni podsmaż posiekaną w kostkę cebulę i grzyby pokrojone w plasterki, dodaj paprykę dużą szczyptę soli i pieprzu, dodaj do mięsa.
Do bulionu w szklance dodaj 3 łyżki mąki i dokładnie zmieszaj ( tak aby nie było grudek ), dolej do mięsa i dobrze zamieszaj.
Duś pod przykryciem na małym ogniu około 25 minut.
Mieszaj często aby sos się nie przypalił.
Na koniec gotowania dodaj posiekaną dymkę i śmietanę.
Makaron polej sosem i posyp natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)