16 lipca 2013

Strogonow na szybko.


Delikatny grzybowy sos... 
Do tego mięsko i kawałki grzybów... 
Szybki obiad z makaronem idealny środek tygodnia. 

Mmmm pychota :) 




Składniki :                                                                                          ( 2-3 porcje )

* 120 -150 g ulubionego  makaronu ( u  mnie tagliatelle ). * 400 g  wołowiny, 
* 1,5 szklanki bulionu, 
* 2 łyżki oliwy, 
* 1 duża cebula,
* 200 g  grzybów ( np borowików),
* 1 łyżeczka ostrej  papryki,  
* sól, pieprz, 
* 3 łyżki mąki, 
* 2 łyżki posiekanej dymki, 
* 2 łyżki natki pietruszki, 
* 3 łyżki śmietany, 


Przygotowanie : 

Makaron wstaw gdy  sos zacznie się dusić i ugotuj według zaleceń producenta. 

Wołowinę potnij  w 2 cm plastry  w poprzek włókien a następnie w cienkie plasterki. 
W garnku  zagrzej bulion, odlej 1/3 szklanki.
Na dużej  patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy, podsmaż wołowinę na rumiano ( około 8 minut ), zdejmij z  patelni i przełóż do  garnka z bulionem. 
Na tej  samej patelni podsmaż posiekaną w kostkę cebulę i  grzyby  pokrojone w plasterki, dodaj paprykę dużą szczyptę soli i pieprzu, dodaj  do  mięsa.
Do  bulionu  w szklance dodaj  3 łyżki mąki i  dokładnie zmieszaj ( tak  aby  nie było grudek ), dolej do  mięsa i  dobrze zamieszaj.
Duś pod przykryciem na małym ogniu  około 25 minut.
Mieszaj  często  aby  sos się nie przypalił.
Na koniec gotowania dodaj  posiekaną dymkę i śmietanę.
Makaron polej sosem i  posyp natką pietruszki. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!