20 lipca 2013
Twarogowe placki z czereśniami.
Pyszne placuszki, idealne na letnie śniadanie czy podwieczorek.
Nie za słodkie, mięciutkie w środku z kawałkami owoców. Mmm :)
Składniki :
* 2 jajka,
* 5 łyżek cukru pudru,
* 250 g twarogu półtłustego,
* 1/2 łyżeczki soli,
* 5 łyżek mąki,
* 1 łyżeczki proszku do pieczenia,
* 1 szklanka czereśni,
* olej do smażenia,
* śmietana,
Przygotowanie :
Czereśnie podziel na połówki i pozbądź się pestek.
Białka oddziel od żółtek.
Do żółtek dodaj cukier puder i ser zmieszaj dokładnie. Dosyp mąkę i proszek do pieczenia, wymieszaj.
Białka ubij z solą.
Masę z żółtkami zmieszaj z owocami, dodaj białka i delikatnie wymieszaj.
Ciasto będzie gęste, ale takie ma być :P
Na dużej patelni rozgrzej oliwę, nakładaj 1 łyżkę ciasta, dociśnij lekko, smaż na złoty kolor z obu stron.
Podawaj ze śmietaną.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)