20 lipca 2013

Twarogowe placki z czereśniami.



Pyszne placuszki, idealne na letnie śniadanie czy podwieczorek. 
Nie za słodkie, mięciutkie w środku z kawałkami owoców. Mmm :) 










Składniki : 

* 2 jajka, 
* 5 łyżek cukru pudru, 
* 250 g twarogu półtłustego, 
* 1/2 łyżeczki soli, 
* 5 łyżek mąki, 
* 1 łyżeczki proszku do pieczenia, 
* 1 szklanka czereśni, 
* olej do smażenia, 
* śmietana, 

Przygotowanie : 

Czereśnie podziel na połówki i pozbądź się pestek.
Białka oddziel od żółtek. 
Do żółtek dodaj cukier puder i ser zmieszaj dokładnie. Dosyp mąkę i proszek do pieczenia, wymieszaj. 
Białka ubij z solą.
Masę z żółtkami zmieszaj z owocami, dodaj białka i delikatnie wymieszaj.
Ciasto będzie gęste, ale takie ma być :P
Na dużej patelni rozgrzej oliwę, nakładaj 1 łyżkę ciasta, dociśnij lekko, smaż na złoty kolor z obu stron. 

Podawaj ze śmietaną. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!