Smakowity makaron z pulpecikami zapiekany pod mozzarellą.
W sumie nie jestem pewna czy w Polsce można kupić taką surową, miękką kiełbasę, jeśli nie, wystarczy zastąpić ją mięsem mielonym z ulubionymi przyprawami.
Składniki :
* 150 g makaronu fusilli,
* 200 g miękkiej pikantnej kiełbasy (np. z chorizo ),
* 1 łyżka oliwy,
* 1 cebula,
* 2 ząbki czosnku,
* 150 g pomidorków koktajlowych,
* 60 g pesto pomidorowego,
* garść liści bazylii,
* kulka mozzarelli ( około 120 g ),
* 15 g tartego parmezanu,
Przygotowanie:
Makaron ugotuj w osolonej wodzie wg zaleceń producenta. Odcedź zostawiając 40 ml wody.
W między czasie z kiełbasy zdejmij skórę, z mięsa uformuj małe pulpeciki.
Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy i często obracając obsmaż pulpeciki na rumiano.
Zdejmij pulpety z patelni a dodaj posiekaną cebulę i czosnek, smaż do czasu aż cebula będzie miękka.
Na patelnię dodaj pomidorki i smaż przez chwilę aby się zagrzały.
Z ugotowanym wcześniej makaronem zmieszaj dokładnie pulpety, warzywa z patelni, pesto pomidorowe i wodę, która została z gotowania makaronu.
Przełóż do naczynia żaroodpornego ( lub do dwóch po 500 ml pojemności ), na wierzchu ułóż pokrojoną w plastry mozzarellę i posyp startym parmezanem.
Wstaw do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i zapiekaj przez 20 minut.
ja takiej kiełbasy nie widziałam... ale zapieksa prezentuje się pysznie :)
OdpowiedzUsuńMożna ją spokojnie zastąpić mięsem mielonym przygotowanym jak do pulpecików :)
OdpowiedzUsuńsuper pomysł lubię zapiekanki, zawsze robię je gdy nie mam pomysłu co zrobić na obiad, nawrzucam różne rzeczy które akurat mam w lodówce i zawsze wyjdzie coś fajnego:)
OdpowiedzUsuńŚwietne, pożywne danie, takie lubię :D Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńJa też lubię zapiekanki... Można wyczyścić lodóweczke :)
OdpowiedzUsuń