24 lipca 2013

Zapiekany makaron z pulpetami z kiełbasy.


Smakowity makaron z pulpecikami zapiekany pod mozzarellą. 
W sumie nie jestem pewna czy w Polsce można kupić taką surową, miękką kiełbasę, jeśli nie, wystarczy zastąpić ją mięsem mielonym z ulubionymi przyprawami.







Składniki :

* 150 g makaronu fusilli,

* 200 g miękkiej pikantnej kiełbasy (np. z chorizo ),  
* 1 łyżka oliwy, 
* 1 cebula, 
* 2 ząbki  czosnku, 
* 150 g pomidorków koktajlowych, 
* 60 g pesto pomidorowego, 
* garść liści bazylii, 
* kulka mozzarelli ( około 120 g ), 
* 15 g tartego parmezanu, 


Przygotowanie: 


Makaron ugotuj w osolonej wodzie wg zaleceń producenta. Odcedź zostawiając 40 ml  wody. 

W między czasie z kiełbasy zdejmij skórę, z mięsa uformuj małe pulpeciki. 
Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy i często obracając obsmaż pulpeciki na rumiano. 
Zdejmij pulpety z patelni a dodaj posiekaną cebulę i czosnek, smaż do czasu aż cebula będzie miękka. 
Na patelnię dodaj  pomidorki i smaż przez chwilę aby się zagrzały. 
Z ugotowanym wcześniej makaronem zmieszaj dokładnie pulpety, warzywa z patelni, pesto pomidorowe i wodę, która została z gotowania makaronu. 
Przełóż do naczynia żaroodpornego ( lub do  dwóch po 500 ml pojemności ), na wierzchu  ułóż pokrojoną w plastry mozzarellę i posyp startym parmezanem. 
Wstaw do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i zapiekaj przez 20 minut. 



I przed pieczeniem... 

5 komentarzy:

  1. ja takiej kiełbasy nie widziałam... ale zapieksa prezentuje się pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Można ją spokojnie zastąpić mięsem mielonym przygotowanym jak do pulpecików :)

    OdpowiedzUsuń
  3. super pomysł lubię zapiekanki, zawsze robię je gdy nie mam pomysłu co zrobić na obiad, nawrzucam różne rzeczy które akurat mam w lodówce i zawsze wyjdzie coś fajnego:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetne, pożywne danie, takie lubię :D Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja też lubię zapiekanki... Można wyczyścić lodóweczke :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!